PEDURO 2011 II. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 84

Pelvic Floor Tonicity Affects the Urodynamics Parameters of Children with Myelomeningocele

G Gündoğdu*, D Avlan**, H Taşkınlar**, D Yiğit**, A Naycı**, A Delibaş***, B Taşdelen****
*Bezmialem Vakif University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Mersin University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery , Mersin, Turkey
***Mersin University Medical Faculty, dept of Pediatrics, Nephrology
****Mersin University Medical Faculty, dept of Biostatistics

Aim: We detected a pressure rise in abdominal pressure (Pabd) tracing in some of routine urodynamics studies of children with myelomeningocele (MMC). In the present study, we investigated this phenomenon and its causes.

Material and Methods: 43 children with MMC were enrolled in the study. Gradual and slow increase in Pabd tracing accompanying the filling was sought in the procedures. End filling and initial Pabd gradient more than 3 cmH2O was accepted increased Pabd. If the defined pressure increase was detected, the bladder was evacuated for confirming pressure-filling relation. Age, gender, urodynamics position, pelvic floor tonicity,  cystometric capacity were corrolated with the pressure increase. 

Findings: Pabd increase was observed in 18 (41.8 %) children. Mean Pabd gradient was found 4.78±1.63 cmH2O. Age, gender and urodynamics position has no corrolation with the pressure alteration. Decreased pelvic floor tonicity and decreased cystometric capactiy have corrolation with the pressure alteration. (p=0.003 and p<0.001, respectively)

Conclusion: Regarding to our study, we think bladder repositions to posteriorly during filling according to decreased pelvic floor tonicity in children with MMC. This pressure alteration is more obvious with increase in bladder capacity. Urodynamic studies of children with MMC should be carefully evaluated for determining this phenomenon and avoiding unappropriate measurement of the parameters.

 

 

Meningomyeloselli Çocuklarda Azalmış Pelvik Taban Tonusu Urodinami Ölçümlerini Etkilemektedir

G Gündoğdu*, D Avlan**, H Taşkınlar**, D Yiğit**, A Naycı**, A Delibaş***, B Taşdelen****
*Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi AD, Mersin, Türkiye
***Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları AD, Nefroloji
****Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik AD, Mersin, Türkiye

Amaç: Rutin urodinami çalışmalarımızda myelomeningosel(MMC) tanılı olguların bir kısmında abdominal basıncın (Pabd) dolum ile beraber yükseldiğini saptadık. Çalışmamızda bu basınç değişikliğinin varlığı ve nedenleri araştırıldı.

Gereç ve Yöntem: 43 MMC’li olgu çalışmaya dahil edildi. Çalışmalarda Pabd trasesinde doluma eşlik eden yavaş ve kademeli basınç artışı araştırıldı. Dolum sonu ve başlangıç Pabd farkı 3 cmH2O ve üzeri değerler artmış Pabd olarak kabul edildi. Tanımlanan basınç değişikliği saptanırsa basınç-dolum ilişkisini doğrulamak için mesane boşaltıldı. Yaş, cinsiyet, urodinami pozisyonu, pelvik taban tonusu ve sistometrik kapasite basınç artışı ile ilişkilendirildi.

Bulgular: Pabd artışı 18 (% 41.8) olguda saptandı. Ortalama dolum sonu ve başlangıç Pabd farkı 4.78±1.63 cmH2O bulundu. Yaş, cinsiyet ve urodinami pozisyonunun basınç değişikliği ile ilişkisi saptanmadı. Azalmış pelvik taban tonusu ve artmış sistometrik kapasitenin basınç artışı ile ilişkili olduğu saptandı..(p=0.003 ve p<0.001)

Tartışma: Çalışmamızda bu basınç değişikliğine MMC’li çocuklarda azalmış pelvik taban desteğine bağlı mesanenin dolum sırasında arkaya doğru pozisyon değiştirmesinin yol açtığını düşünüyoruz. Bu basınç artışı mesane kapasitesinin artışı ile daha belirgindir. MMC’li çocukların ürodinamik çalışmaları bu fenomenin varlığı açısından ve hatalı ölçümler açısından dikkatlice değerlendirilmelidir.

Close