Oral Presentation - 10
Comparison of Surgical Outcomes For Dismembered Pyeloplasty With İnternal Or External Transanastomotic Ureteral Stenting İn Children With Ureteropelvic Junction Obstruction
MN Azılı, A Şenaylı, B Karabulut, Z Livanelioğlu, F Akbıyık, E Mambet, E Şenel, T Tiryaki
Ankara Child Diseases Hematology and Oncology Education and Research Hospital Pediatric Surgery Clinic Pediatric Urology Department
Background
Transanastomotic internal (JJ) stents or external stents (Pippi Salle) are used for dysmembered pyeloplasty in our clinics. This retrospective study is planned to compare the reasons and results of our practice.
Materials and Method:
Forty-six patients operated between January 2010-2012 for ureteropelvic junction obstruction (UPJO) with internal or external stents were evaluated retrospectively.
Results
JJ stents were used in 26 patients. 23 patients had primary obstruction, 1 had aberrant vessel, 1 had horse-shoe kidney and 1 had dublicated system. Preoperative synthigraphy revealed; 40-50% in 12, 30-40% in 7, 20-30% in 3 and less than 20% in 4 patients. Four patients had UTI after the operations. One patients improves more than 5% in renal functions,1 had decrease more than 5% in renal function.
Pippi Salle catheters were used in 20 patients. 16 had primary obstruction, 2 had aberrant vessel, 1 had duplicated ureter and 1 had rotational anomaly. During preoperative synthigraphies 9 had 40-50%, 8 had 30-40%, 2 had 20-30% and 1 had renal functions under 20%. In a case renal function improved more than 5%. One case, percutaneous nephrolithotripsy was performed 9 months after the pyeloplasty.
In cost analysis, Pippi Salle catheters were 885 TL but JJ stents were only 35 TL.
ANOVA and Student’s T test were used for statistical analysis and insignificance was found.
Conclusion
In our study, according to cost analysis, JJ stents are advantageous for hospitals.Pippi Salle extraction don't need additional anaesthesia manipulations, . So, cost disadvantages may be tolerable in the usage process.
Transanastomotik İnternal Veya External Stentli Dismembered Pyeloplasti Uygulanan Ureteropelvik Bileşke Darlığı Olan Çocuklarda Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması
MN Azılı, A Şenaylı, B Karabulut, Z Livanelioğlu, F Akbıyık, E Mambet, E Şenel, T Tiryaki
TCSB Ankara Çocuk Hastalıkları Hematoloji ve Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği Çocuk Ürolojisi Bölümü
Amaç
Kliniğimizde Dismembered pyeloplasti için transanastomotik internal (JJ) veya external (Pippi Salle) stentler kullanılmaktadır. Deneyimlerimizin neden ve sonuçlarını karşılaştırmak için geriye dönük çalışma planlandı.
Materyal ve Metod:
Ocak 2010 ile Ocak 2012 yılları arasında kliniğimizde UPJO nedeni ile opere edilen ve internal yada external stent kullanılan 46 olgu geriye dönük olarak değerlendirildi.
Sonuçlar
JJ stenti 26 olguda uygulandı. 23 hastada darlık, 1 aberan damar, 1 atnalı böbrek ve 1 dublike sistem bulundu. Postoperatif yatış süresi ortalama 8,1±2,75 gündü. Preoperatif sintigrafide; 12 hasta %40-50, 7 hasta %30-40, 3 hasta %20-30 ve 4 hasta %20’nin altında böbrek fonksiyonuna sahipti. 4 hastada izlemde İYE saptandı. Bir olguda % 5 üzerinde düzelme,1 olguda %5’den fazla bozulma görüldü.
Pippi Salle kateteri 20 olguda uygulandı.16 hastada darlık, 2 aberan damar, 1 duplike üreter ve 1 rotasyon anomalisi vardı. Postoperatif yatış süresi ortalama 9,8±3,8 gündü. Preoperatif sintigrafide 9 hasta %40-50, 8 hasta %30-40, 2 hasta %20-30 ve 1 hasta %20’nin altında renal fonksiyona sahipti. Bir olguda %5 üzerinde, renal fonksiyonda, düzelme bulundu. Bir olguda 9 ay sonra taş nedeni ile perkutan nefrolitotripsi yapıldı.
Maliyet analizi yapıldığında Pippi Salle kateterinin satın alma ücreti ortalama 885 TL iken JJ stentlerde bu rakamın 35 olduğu tespit edildi.
İstatistiksel değerlendirme için ANOVA ve Student’s T testi kullanıldı, fark bulunamadı.
Tartışma
Çalışmamızda, maliyet analizlerine ve kurum imkanlarına göre JJ stentlerin ekonomik açıdan daha elverişli olduğu sonucuna varılmıştır. , Pippi Salle kateterlerinin avantajı ise çıkartılması için anestezi gerekmemesidir. Bu durum external kateterlerin fiyat açısından oluşan dezavantajlarını azaltan bir faktör olacağını düşünmekteyiz.