Poster - 2
WHO SHOULD WE TRUST IN SCREENING FOR LOWER URINARY TRACT DYSFUNCTION IN CHILDREN: THE PARENTS OR THE CHILD?
Aim: We investigated whether the children and the parent’s reports about LUTS are reliable and correlating with each other.
Patients and Methods: A validated questionnaire including both the parent and the children versions were administered to children (5-to-18 years old) with LUTS and without LUTS (control) and their parents without assistance. All children were investigated with detailed history, bladder diary, urinalysis and flowmetry/postvoid residual urine. Following the standard cultural adaptation process, the psychometric analyses was performed. Reliability of both versions was evaluated with Cronbach’s alpha test. Correlation between the children and the parent reports for each item was evaluated by using Spearman correlation coefficients. Receiver operating characteristic (ROC) curve was used to define the cut-off points, and sensitivity and specificity were calculated.
Results: A total of 272 children (LUTS positive, n=147, LUTS negative, n=125) and their parents have completed the questionnaire. The questionnaire was reliable for both the children and parent versions (cronbach’s α= 0.709 and 0.710). Sensitivity and specificity were 82.4% and 80.0% in the child version and 87.8%, 78.4% in the parent version, respectively. Reliability and acceptability of children reports were insufficient between 5-9 years old whereas the parent answers were unreliable between 10-to-13. Correlation between the parent and the children reports was the lowest between 10-13 years old.
Conclusion: Due to alteration of the reliabilities of parent and the children reports in different age groups, the combination of both versions is most helpful in understanding the nature of the disease.
ÇOCUKLARDA ALT ÜRİNER SİSTEM DİSFONKSİYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİNDE KİME GÜVENMELİYİZ? ANNE-BABAYA MI? ÇOCUĞA MI?
Amaç: Çocuklarda alt üriner sistem semptomları (AÜSS) sık görülmekte ve yaşam kalitesini bozabilmektedir. AÜSS değerlendirilmesi için bir çok semptom skorlama sistemi tasarlanmış olmasına ragmen sorgulama formunu kimin dolduracağı net değildir. Çalışmamızda AÜSS araştırılmasında anne-baba ve çocukların verdiği yanıtlarının karşılaştırılmasını amaçladık.
Hastalar ve Yöntemler: Hem çocuk hem de anne-babaya göre uyarlanmış ve geçerliliği olan bir sorgulama formu (ICIQ-CLUTS) 5-18 yaş aralığında ki çocuklara ve anne-babalarına dağıtıldı. Çocuklar AÜSS olan ve olmayan (kontrol) olarak iki gruba ayrıldı. Bütün çocuklar detaylı hikaye, fizik muayene, işeme günlüğü, idrar tahlili, üroflowmetre ve işeme sonrası hacim bakılarak değerlendirildi. Her iki formun güvenirliliği Cronbach’s alpha testi ile değerlendirildi. Çocuk ve anne-babanın yanıtlarının korelasyonu Spearman korelasyon testi ile araştırıldı. ROC eğrisi kullanılarak sensivite, spesifite ve cut-off değeri belirlendi.
Bulgular: Toplam 272 çocuk ve anne-babaları (AÜSS pozitif, n=147, negatif n= 125) sorgulama formunu doldurdu. Sorgulama formu hem çocuk hem de anne-baba için güvenilir olarak bulundu (cronbach’s alpha = 0,709 ve 0,710). Sensitivite and spesifite değerleri sırasıyla çocuklarda % 82,4 ve % 80,0; anne-babalarda % 87,8 ve %78,4 olarak tespit edildi. Çocukların verdiği yanıtların 5-9 yaşlarda güvenilirlik ve kabul edilebilirliklerinin yetersiz olduğu saptandı. Aile yanıtlarının ise 10-13 yaş grubu çocuklar için güvenilir olmadığı belirlendi. Çocuk ve aile yanıtlarının uyumu 10-13 yaşlarında en düşük seviyede saptandı.
Sonuç: AÜSS sorgulanmasında çocuk ve anne-babalarının yanıtları farklılık göstermektedir. Bu nedenle tek bir tarafı sorgulamak yerine hem çocuk hem de anne-baba versiyonlarını içeren sorgulama formlarının kullanılması gerektiğini düşünmekteyiz.