Poster With Presentation - 3
Testicular Torsion in Children and The Importance of the Late Follow-up
AIM:Testicular torsion is a frequent and real emergency disease that requires early intervention. Although in some patients the blood supply of the testis appears normal, but the late results of the operation maybe worse. The patients treated in our clinic were presented to emphasize the early diagnosis and treatment of disease and the late results.
MATERIALS AND METHODS:We evaluated 49 patients with testicular torsion treated with surgery between 2000 and 2013 retrospectively. The ages of the patients were between 0-14. The diagnosis was made with scrotal Doppler ultrasonography and all patients were followed after surgery.
FINDINGS:The complaints wereswelling, pain and tenderness at the scrotum on the right side in 26 patients and on the left side in 23 patients. All patients were operated immediately because no blood flow was observed in scrotal Doppler ultrasound. In 25 patients, who are admitted to the hospital between 16-48 hours after the onset of the complaints (Group 1), testicular necrosis was identified and orchiectomy was performed. 22 testicular detorsion were performed in 18 patients admitted to the hospital in 4-6 hours (Group 2) and in 6 patients in 8-12 hours (Group 3). The diagnosis was epididymoorchitis in 2 patients. In the course of outpatient follow-up of group 2 patiens, noproblems were encountered. However, 4 patients in group 3 patients, testicular atrophy were observed at the late period. The duration of the admission to the hospital of these patients were 8,9,10 and 12 hours.
RESULTS:Early intervention is very important to reduce morbidity in testicular torsion. However, in patients admitted to the hospital in a period of 8-12 hours after torsion, although the blood supply seams near-normal at the operation, testicular atrophy may occur at the late period. For this reason, long-term follow-up of patients admitted in this critical period of time is important.
Çocuklarda Testis Torsiyonu ve Geç İzlemin Önemi
AMAÇ:Testis torsiyonu sık görülen ve erken girişim gerektiren gerçek bir acil hastalıktır. Ancak bazı hastalarda ameliyatta kanlanma normal görülse de geç sonuçlar kötü olabilir. Kliniğimizde sağaltılan hastalar sunularak hastalığın tanı ve sağaltımı ile geç sonuçlarının vurgulanması amaçlanmıştır.GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimizde 2000-2013 arasında ameliyatta testis torsiyonu saptanarak sağaltılan yaşları 0-14 arasında 49 hasta geriye dönük olarak incelenmiştir. Tüm hastalara tanı için skrotal renkli doppler ultrasonografi yapılmış ve ameliyat sonrası poliklinik izlemine alınmıştır.
BULGULAR:Hastalarımızın 26’sı sağ, 23’ü sol testiste şişlik, ağrı ve duyarlılık yakınmaları ile getirilmiştir. Skrotal renkli doppler ultrasonografide kanlanma görülmediği için tüm hastalar acil ameliyata alınmıştır. Başvuru süresi 16 saat ile 2 gün arasında olan 25 hastada (1. Grup) testis nekrozu saptanarak orşiektomi yapılmıştır. Diğer hastalardan 18’inin başvuru süresi 4-6 saat (2. Grup), 6’sının ise 8-12 saat arasında (3. Grup) olup; ameliyatta 22 hastaya detorsiyon uygulanmıştır. Hastaların 2’sinde orşiepididimit saptanmıştır. Poliklinik izleminde olan hastalarda 2. Grup hastalarda herhangi bir soruna rastlanmamıştır. Ancak 3. Gruptaki 4 hastada geç dönemde testiste küçülme olduğu görülmüştür. Bu hastaların hastaneye başvuru sürelerinin şikayet başladıktan 8,9,10 ve 12 saat sonra olduğu belirlenmiştir.
SONUÇ:Testis torsiyonunda erken girişim morbiditeyi azaltmak için çok önemlidir. Ancak başvuru süresi 8-12 saat olan hastalarda ameliyatta detorsiyon sonrası normale yakın kanlanma görülse de geç dönemde testiste küçülme olabileceği her zaman düşünülmelidir. Bu nedenle özellikle kritik sürede getirilen hastaların uzun süre izlemi önemlidir.