PEDURO 2013 IV. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 20

Very rare cause of acute abdominal pain in child; isolated fallopian tube torsion

 

Even adnexial torsion is a common gynecologycal phenomenon, isolated torsion of the fallopian tube itself is a very rare cause of acute abdominal pain. Although its incidence is 1/ 1,500,000 in adults, it has been reported only in 45 cases in the last 20 years in the literature. The last 20 year just 45 child reported of the pediatric literature.

 

An eleven-year old premenarche girl was brought to the pediatric emergency service with complaints of abdominal pain, nausea and vomiting for three days. Her previous medical and surgical histories were not significant. Her physical evaluation revealed right lower quadrant tenderness and defense. She was found to have leukocytosis and microscopic hematuria. There was no significant sign in her ultrasonographic examination. Laparotomy was planned since her complaints continued and her physical examination signs were significant. In her laparotomy, there were diffuse hemoragical fluid and proximal right fallopian tube was torsioned four times clockwise. Right fallopian tube was gangrenous. Right ovary, uterus and left adnexia were normal. Ischemic right fallopian tube was detorsioned. After 20 minutes of hot isotonic solution application, fallopian tube was still gangrenous. Ovary-preserving right salphengectomy, appendectomy was performed. Histopathological evaluation revealed necrotic fallopian tube. There wasn’t any postoperative complication.

Isolated fallopian tube torsion, whose prediction as a prediagnosis in patients with nonspecific abdominal pain may cause fallopian tube necrosis and in turn may affect fertility. There is no specific sign, laboratory result or pathognomic radiological evaluation for this pathology. Although it is very rare, it should be kept in mind in adolescent girls since it causes loss of fallopian tube and in turn affecting fertility.

Çocukta Çok Ender Bir Akut Karın Nedeni; İzole Tubal Torsiyon

 

Adneksiyal torsiyon; sık görülen bir jinekolojik patoloji olmasına karşın fallop tüplerinin izole torsiyonu karın ağrısının ender sebeplerinden biridir. Erişkinde 1/1,500,000 oranında gözlenirken, literatürde son 20 yılda çocuklarda sadece 45 olgu bildirilmiştir.

 

Onbir yaşında premenarş kız hasta, çocuk acil servisine üç gündür olan karın ağrısı, bulantı ve kusma yakınmaları ile getirildi. Öyküsünde özellik olmayan hastanın yapılan fizik bakısında, sağ alt kadranda hassasiyet ve defans saptandı. Yapılan laboratuvar incelemesinde lökositoz, mikroskopik hematüri tespit edildi. Karın sağ alt kadrana yapılan ultrasonografide spesifik bulgu saptanmadı. Aktif yakınması devam eden ve fizik inceleme bulguları belirgin olan hastaya akut apendisit ön tanısı ile laparotomi planlandı. Eksplorasyonda yaygın hemorajik sıvı ile birlikte sağ tubanın proksimalde kendi etrafında saat yönünde dört tur torsiyone ve gangrenöz görünüme sahip, sağ over, uterus ve sol adneksiyal yapıların ise normal görünüm ve boyutta olduğu izlendi. İskemik sağ tuba saat yönünün tersine detorsiyone edildi, sıcak serum fizyolojik ile 20 dk gözlendi. Kanlanması  olmaması üzerine sağ over korunarak salpinjektomi, apendektomi uygulandı. Histopatolojik inceleme, nekrotik tuba ile uyumlu geldi. Ameliyat sonrası takibinde herhangi bir sorunla karşılaşılmadı.

 

Non-spesifik karın ağrısı yakınmaları ile başvuran hastalarda ön tanıda düşünülmeyen izole tubal torsiyon, tubanın nekrozuna yol açmakta ve fertiliteyi etkilemektedir. Bu olgulara özgü herhangi bir tanı koydurucu bulgu, laboratuvar belirteci veya patognomonik radyolojik özellik tanımlanmamıştır. Her ne kadar izole tubal torsiyon ender görülse de, etkilenen tubanın kaybı ve buna bağlı fertilitenin etkilenmesi söz konusu olacağından, özellikle adolesan kızlardaakılda olmalıdır.

 

Close