Poster - 29
A rare anomaly of the urethra; Duplication
Aim:
Urethral duplication is a rare congenital anomaly with approximately 300 cases described in literature.In this article wepresent a case with a urethral duplication and discuss its clinical features and surgical treatment.
Case report:
A 15year old boy presented with mucopürülent discharge at the dorsum of the penis. This child underwent circumsizion in six year old by circumciser. He suggested that this child should go to a doctor. But he did not go to doctor. Physical examination revealed anormaly orifis in dorsal penis. The normal urethra cathaterized with foley cathater. Than accessory urethra cathaterized with feeding tube. Contrast radiography revealed blind ending tract without any communication to the genitourinary system. All results of other laboratory and imaging examinations were normal. The tract was totally excised. Histopathological result that the sınus was lined with squamous epithelium.
Discussion:
Congenital ürethra duplications are rare anomaly. Urethral duplication semptoms varied according to types of anomaly. Most urethral duplication asyptomatic or there can only mucopürülent dicsharge as our patient. Complete duplication of them can present voiding with the two separate meatus urinary tract infections, and sometimes incontinence.
In conclusion, uretral duplication easily diagnosed with physicial examination and contrast radiography. And symtomatic patients should operated with surgical excised. But primary responsible is family and than doctor of child resposible for timely and correct diagnosis.
Nadir bir üretra anomalisi: Duplikasyon
Giriş
Üretra duplikasyonları çift üretra ile karekterize nadir görülen üretra konjenital anomalilerindendir. Literatürde bu güne kadar yaklaşık 300 vaka tariflenmiştir. Semptomatik olan üretral duplikasyonlara cerrahi tedavi uygulanır. Bu yazıda semptomatik üretra duplikasyonlu vakamızı sunmak istedik.
Olgu Sunumu
On beş yaşındaki erkek çocuğu ailesi tarafından penisin dorsalinde pürülan akıntı şikayeti ile çocuk cerrahisi polikliniğine getirildi. Hikâyesinde çocuğun altı yaşında sünnet edildiği ve sünneti yapan kişi tarafından doktora götürülmesi yönünde ailenin uyarıldığı ancak aile tarafından bu uyarının dikkate alınmadığı öğrenildi. Fizik muayenede penis gelişimi normaldi, ancak penis dorsalinde anormal bir orifis mevcuttu (Resim 1). Üretra 12 numara foley sonda ile kateterize edildi. Takiben aksesuar üretrada feeding sonda ile kateterize edildi ve kontrastlı grafide distal üretranın normal üretra ile ilişkisinin olmadığı ve kör sonlandığı tespit edildi (Resim 2). Yapılan diğer labaratuar ve görüntüleme tetkik sonuçları ise normaldi. Cerrahi olarak traktın tümü çıkartıldı. Hastanın histopatolojik sonucu yassı epitel ile döşeli sinus olarak rapor edildi.
Tartışma
Konjenital üretra duplikasyonları nadir anomalilerdir. Üretra duplikasyonlarında şikayetler duplikasyonun tipine göre farklılık gösterir. Bizim hastamızda olduğu gibi inkomplet üretral duplikasyonlarda pürülan akıntı tek semptomu olabilir veya hiçbir semptom vermeyebilir. Komplet duplikasyonlarda ise idrarın iki ayrı delikten gelmesi, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve bazen de inkontinans şikayetleri mevcut olabilir.
Sonuç olarak üretra duplikasyonlarının tedavisi için doğru bir şekilde tanınması ve cerrahi tedavi edilmesi gerekmektedir. Zamanında ve doğru tanı için birincil görev öncelikle çocuğun ailesi ve sonrasında çocuğun hekimine düşmektedir.