Poster - 3
A RETROSPECTIVE STUDY= INTERACTION BETWEEN VUR PATIENTS FINDINGS AND TREATMENT METHODS
AIM
Retrospestively to investigate our vesicoureteral reflux (VUR) patients for existence of an interaction between treatment methods and demographic data and radyologic findings.
METHODS
Patients treated for VUR were retrospectively rewiewed, gender, age, presenting symptoms, being unilateral or bilateral, degree of reflux, preoperative ultrasonographic and renal scintigraphic
findings were evaluated for having an interaction with treatment type.
RESULTS
142 (72%) girls, 56 (28%) boys, 92 bilateral, 194 patients and 293 refluxing units were evaluated. 32% had grade 3 and 55% had grade 4 and 5 VUR. 61 (31%) patient had multiple while 82 (41%) had single sting, 31 (16%) patients underwent direkt UNC(ureteroneocystostomy) and 24 (12%) underwent UNC after single or multiple sting’s. 49 units treatment results couldn’t be reached from the files and were excluded from the study. Comparisons were made with the remaining 244 units. Sting+UNC and direct UNC rates were higher in males, bilateral reflux, grade 4 and 5 VUR, and in units having increased ultrasonograhic renal parenchymal echogenity. Refluxing units diagnosed because of antenatal hydronephrosis were treated with UNC groups in higher rates compared with units diagnosed because of urinary tract infections and enuresis. Average age and ultrosonographic renal A-P diameter was higher in UNC groups. There were no significant difference between groups in term of other parameters.
CONCLUSION
Especially in high grade, having increased parenchmal echogenity, male refluxes and in ones diagnosed because of antenatal hydronephrosis invasive treatment methods should be considered
BİR RETROSPEKTİF ÇALIŞMA= VUR HASTALARIN BULGULARI İLE TEDAVİ YÖNTEMLERİNİN ETKİLEŞİMİ
AMAÇ= Kliniğimizde vezikoüreteral reflü (VUR) nedeniyle tedavi edilmiş olan hastaların demografik verileri ve radyolojik tetkik bulguları ile tedavi şekilleri arasındaki etkileşimi araştırmak hedeflendi.
METOD= Kliniğimizde VUR sebebi ile tedavi edilen hastalar geriye dönük olarak incelenerek cinsiyet, yaş, başvuru şikayeti, VUR’un tek veya çift taraflı olması, reflü derecesi, üriner ultrason ve böbrek sintigrafi bulgularının tedavi yöntemine olan etkileri araştırıldı.
BULGULAR= 142’si kız(%72), 56’sı erkek(%28) 194 hastada 101 tek, 192 çift taraflı toplam 293 birim böbrekte reflü tespit edildi. Grade 3 %32, grade 4 ve 5 %55 mevcut idi.. Toplamda hastaların 82’sine (%41) tek , 61’ine (%31) multiple sting, 24 (%12) hastaya tek veya multiple sting sonrası üreteroneosistostomi(UNC) yapılırken 31(%16) hastaya ise direkt UNC yapıldı. Bu gruplardan dosyada sonuçlarına ulaşılamayan ve bağlantı sağlanamayan 49 birim böbrek çalışma dışı bırakıldı. Geriye kalan 244 birim böbreğin tedavi çeşidi ile incelenen faktörler ile etkileşimlerini karşılaştırdık.
Sting+UNC ve Direkt UNC yapılma oranları erkeklerde, bilateral ve grade 4-5 reflülü hastalarda, ultrasonda parankim ekosunda artış tespit edilen böbreklerde anlamlı derecede yüksek idi. Antenatal hidronefroz sebebi ile VUR tanısı alanlarda UNC ve Sting + UNC yapılma oranları idrar yolu enfeksiyonu ve enürezis sebebi ile tanı alan VUR’lu hastalara göre anlamlı derecede yüksek bulundu . UNC ve Sting + UNC yapılan gruplarda yaş ortalaması diğerlerine göre düşük, pelvis A-P çapı ise yüksek idi. Diğer parametreler açısından gruplar arası fark yok idi.
SONUÇ = özellikle yüksek dereceli reflüye sahip olanlarda, erkeklerde , bilateral antenatal tanılı ve parankim ekojenite artışı saptanan olgularda öncelikli tedavi olarak daha invazif tedavi metodları denenmelidir.