Poster - 22
Evaluation of Anorectal Manometry in Patients with Spina Bifida: A Preliminary Report
Introduction
Anorectal manometry criteria are still lacking in neuropathic gastrointestinal dysfunction in spina bifida in children. The aim of this study was to identify the anorectal manometry findings in patients with suspected neuropathic gastrointestinal dysfunction.
Patients and Methods
The anorectal manometry studies of patients for whom these studies were done with the suspicion of neuropathic gastrointestinal dysfunction due to spina bifida. Urodynamic studies were taken as reference for the interpretation of manometry results in accordance with the degree of neuropathy. Age, sex, sensation, resting pressures, rectoanal inhibitory reflex and manometric diagnosis of the patients were evaluated, prospectively.
Results
A total of 511 urodynamic study was done with the indication of spinal dysraphisms in our unit in a two years period. Anorectal manometry together with urodynamic study was done in four patients. The age of the patients were mean 9±4.8 years. They were all males. Rectal sensation was mean 40±40,8 cmH20, resting pressure was mean 40±20,4 cmH20. All patients had rectoanal inhibitory reflex and some degree of voluntary rectal sphincter activity. Two patients had normal urodynamic results whereas one patient had detrusor sphincter dyssynergia and the other detrusor sphincter dyssynergia with underactive detrusor activity.
Conclusion
With the limited experience in this patient group, it is difficult to draw a reference correlation between urodynamic studies and anorectal manometry studies in patients with spina bifida. Patients with abnormal urodynamic studies may show some form of rectal activity. Spina bifida may give a spectrum of findings when voiding and gastrointestinal functions are considered even though they are both accepted to have same source of innervation. Larger patient groups are necessary to get more accurate evaluations.
Spina Bifidalı Hastalarda Anorektal Manometri Değerlendirmesi: Ön Çalışma
Amaç
Nöropatik gastrointestinal disfonksiyonu olan hastalarda anorektal manometri kriterleri henüz oluşmamıştır. Bu çalışmanın amacı şüpheli nöropatik gastrointestinal disfonksiyonu olan hastalarda anorektal manometri bulgularının belirlenmesidir.
Hastalar ve Metod
Nöropatik gastrointestinal disfonksiyon şüphesi olan spina bifidalı hastaların anorektal manometri çalışmaları yapıldı. Nöropatinin derecesine göre manometri sonuçlarının yorumlanması için ürodinami çalışmaları referans olarak alındı. Yaş,cinsiyet, duyu, dinlenme basınçları, rektoanal inhibitör refleks ve manometrik tanılar prospektif olarak değerlendirildi.
Sonuçlar
Merkezimizde iki yıllık çalışma dönemi içinde spinal disrafizmi olan hastalara toplam 552 ürodinami çalışması yapıldı. Ürodinami ile beraber eş zamanlı olarak 4 spina bifidalı hastaya anorektal manometri yapılabildi. Hastaların yaş ortalaması 9±4.8 yıl idi. Hastaların tümü erkek idi. Rektal duyu ortalama 40±40,8 cmH20, dinlenme basınçları ortalama 40±20,4 cmH20 idi. Tüm hastalarda rektoanal inhibitör refleks ile beraber kısmi istemli rektal sfinkter aktivitesi bulunmaktaydı. Ürodinamik olarak iki hasta normal, bir hasta izole detrusor sfinkter dissinerjisi, bir hastada da az etkin mesane ve detrusor sfinkter dissinerjisi gözlendi.
Tartışma
Bu hasta grubundaki sınırlı deneyimle ürodinami ile anorektal manometri arasında bir referans bağlantısı oluşturmak güç görünmektedir. Ürodinamide anormal bulgular olsa da hastalarda kısmi rektal aktivite görülebilir. Aynı inervasyon olmasına rağmen, spina bifidada işeme ve gastrointestinal fonksiyonlarda farklı bulgu spektrumu gözlenebilir. Kesin değerlendirme için daha geniş hasta serisine ihtiyaç bulunmaktadır.