Poster - 20
HYPOSPADIC MEGAMEATUS: A RARE CASE
Aim: A rare case with hypospadic megameatus was evaluated.
Case report: A 3-year-old case was admitted. Hypospadic meatus was from coronal area to midpenis in length, and its width include more than two third of the penile width. There was no mucosa on the meatal plate, and urethral mucosa ended proximal to the meatus. In the first stage of the operation, the meatal plate was covered with the mucosa by pull down to the coronal area, and meatoplasty was performed. Four months after the first operation, urethroplasty was done by using Snodgrass technique. Preputial dartos flap was laid on the created urethra. On the evaluation 3 months after the second operation, there was a good penile cosmesis, no meatal stenosis and urethrocutaneous fistula.
Conclusion: In this case with hypospadic megameatus, a satisfactory result was obtained by two-stage operation and Snodgrass urethroplasty.
HİPOSPADİK MEGAMEATUS: NADİR BİR OLGU
Amaç: Hipospadik megameatusa sahip nadir görülen bir olgu değerlendirildi.
Olgu: 3 yaşında, hipospadiaslı bir olgu başvurdu. Hipospadik meatus koronal bölgeden başlayarak midpenil alana doğru uzanıyordu ve penis genişliğinin 2/3 ünden daha fazlasını kapsayacak genişlikteydi. Meatus tabanında mukoza yoktu ve üretral mukoza meatusun proksimalinde sonlanmıştı. Ameliyatın ilk aşamasında proksimaldeki mukoza, koronal bölgeye kadar çekilerek meatus tabanı mukoza ile örtüldü ve meatoplasti yapıldı. İlk ameliyattan 4 ay sonra Snodgrass tekniği kullanarak üretroplasti yapıldı. Oluşturulan üretra üzerine prepisyal dartos flebi getirildi. İkinci ameliyattan 3 ay sonra yapılan değerlendirmede iyi bir penil kozmetik görünüm vardı, meatal darlık ve üretrokutanöz fistül yoktu.
Sonuç: Hipospadik megameatusa sahip bu olguda, iki aşamalı ameliyat ve Snodgrass üretroplasti ile tatmin edici bir sonuç elde edilmiştir.