PEDURO 2014 V. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 37

Ureteropelvic junction obstruction in incomplete duplicated collecting system

Purpose: The most common congenital abnormality of the urinary tract is duplicated collecting system. Coexistence of ureteric duplication and ureteropelvic junction obstruction is rare, and this association is mostly seen in the lower pole. The aim of this study was to discuss our experience with the management of cases with lower pole ureteropelvic junction obstruction in incomplete duplicated collecting system.

Methods: Clinical records of the patients who had surgery for ureteropelvic junction obstruction in a duplicated collecting system between 2011 and 2014 were analysed retrospectively. Demographic, diagnostic, and operative findings were analised.

Results: Three patients (2 male, 1 female) presented with antenatally detected unilateral hydronephrosis. Urinary ultrasonography, dynamic renal MAG3 scintigraphy, voiding cystourethrography and preoperative cystoscopy were done in all patients. In all patients the obstruction was in the right lower pole. Retrograde pyelography showed, obstruction of lower pole ureteropelvic junction in all three patients. Operations of these three patients were done without any complications when they were 6, 11 and 48 months of age. Surgical indications of the patients were worsening of the hydronephrosis, thinning of the parenchyma and poor function of involved pole. Surgical preferences were dismembered pyeloplasty in two patients and pyeloureterostomy in one. Double-J ureteral stent was used as internal drainage in all patients for 6 weeks.

Conclusions: Preoperative cystoscopy and retrograde pyelography are useful in completely definition of the anatomy and planning the surgery. In the treatment of the ureteropelvic junction obstruction in incomplete duplicated collecting systems individualization of the surgery, depending on the intraoperative findings, is important.

İnkomplet çift toplayıcı sistemde üreteropelvik bileşke darlığı

Amaç: Üriner sistemin en sık görülen konjenital anomalisi çift toplayıcı sistemdir. Üreter duplikasyonu ve üreteropelvik bileşke darlığının birlikteliği nadirdir ve bu durum genellikle alt polde görülür. Bu çalışmanın amacı, inkomplet çift toplayıcı sistemde alt pol üreteropelvik bileşke darlığı olan hastalarımızın tanı ve tedavi sürecini tartışmaktır.

Yöntem: Kliniğimizde 2011 ile 2014 yılları arasında çift toplayıcı sistemde olan üreteropelvik bileşke darlığı nedeniyle opere edilen hastaların tüm kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik, tanısal ve operatif bulguları analiz edildi.

Sonuç: İkisi erkek, biri kız olan üç hasta antenatal tanılı tek taraflı hidronefroz ile başvurdu. Bütün hastalarda üriner sistem ultrasonografisi, MAG3 dinamik böbrek sintigrafisi, işeme sistoüretrografisi ve preoperatif sistoskopi yapıldı. Her üç hastada da tıkanıklık sağ böbrek alt polündeydi. Retrograd piyelografi, her üç hastada da alt pol üreteropelvik bileşkesindeki darlığı gösterdi. Üç hastanın ameliyatları, hastalar 6, 11 ve 48 aylık iken herhangi bir komplikasyon olmaksızın yapıldı. Cerrahi endikasyonlar hidronefrozun artması, parankimde incelme olması ve etkilenen böbrek polünde fonksiyonda azalmasıydı. Cerrahi tercihimiz iki hastada dismembered piyeloplasti, bir hastada piyeloüreterostomiydi. Tüm hastalarda internal drenaj için double-J stent 6 hafta süreyle kullanıldı.

Tartışma: Preoperatif sistoskopi ve retrograd piyelografi anatominin tam olarak ortaya konulmasında ve cerrahinin planlanmasında faydalıdır. İnkomplet çift toplayıcı sistemlerdeki üreteropelvik bileşke darlığının tedavisinde intraoperatif bulgulara göre hastaya uygun cerrahi yöntemin seçilmesi önemlidir.

Close