Poster With Presentation - 5
WHAT ARE THE TERMS OF MEDICAL TREATMENT PROPER TO LAW?
AIM: It’s indicated that a person's body cannot be touched except as written in the law of medical 17 necessities and integrity according to in article of the Constitution of the Republic of Turkey. In this report it is aimed emphasizing the necessary conditions in need for proper to law of medical treatment to be applied to people.
MATERIAL AND METHOD: Different sources were examined for the determination of the legality of the conditions of medical treatments. These sources include papers and books of the Turkish Medical Association, Forensic Medicine, Health Law, Administrative Law and Criminal Law. In addition; the opinion was taken from a faculty member of the University’s Law Faculty Department of Administrative Law and the department of Criminal Law and Criminal Judgment in our city.
FINDINGS: It is a crime to destroy the integrity of the person's body. However, due to medical necessity of medical procedures that will be implemented must include specific conditions considered to appropriate by the law. Conditions of the person who will make the attempt and properties of the attempt will be done were important. Also one of the most important requirements to be proper to law of the medical treatment that will be applied to the person is that the person is detailed informed about treatment and give an approval to the attempt will be made.
RESULTS: Degradation of integrity of the person’s body except compulsory medical interventions is emphasized as a serious crime in all the law sources mainly in the Constitution of the Republic of Turkey. For this reason, we considered that in medical interventions that will applied to the people must be always remembered the necessary conditions for being proper to law.
HUKUKA UYGUN TIBBİ İŞLEMİN KOŞULLARI NELERDİR?
AMAÇ: Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 17. Maddesinde tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı durumlar dışında kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamayacağı belirtilmiştir. Bu bildiride, kişiye uygulanacak tıbbi işlemin hukuka uygun olması için taşıması gereken koşulların vurgulanması amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Tıbbi işlemlerin hukuka uygunluk koşullarının belirlenmesi için değişik kaynaklar incelenmiştir. Bu kaynaklar arasında Türk Tabipler Birliği, Adli Tıp, Sağlık Hukuku, İdare Hukuku ve Ceza Hukuku makale ve kitapları bulunmaktadır. Ayrıca ilimizdeki bir üniversitenin Hukuk Fakültesi İdare Hukuku ve Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dallarından; diğer bir üniversitenin Adli Tıp Anabilim Dalından ilgili öğretim üyelerinin görüş ve kaynaklarından yararlanılmıştır.
BULGULAR: Kişinin vücut bütünlüğünün bozulması suçtur. Ancak, tıbbi zorunluluklar nedeniyle uygulanacak olan tıbbi girişimler belirlenmiş koşulları içermesi şartı ile hukuka uygun sayılır. Girişimi yapacak olan kişinin durumu, yapılacak girişimin özellikleri önemlidir. Ayrıca kişiye uygulanacak tıbbi girişimin hukuka uygun olması için en önemli koşullardan biri de kişinin yapılacak girişim konusunda ayrıntılı bilgisinin olması ve yapılacak girişime onay vermesidir.
SONUÇLAR: Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başta olmak üzere tüm hukuk kaynaklarında kişinin vücut bütünlüğünün bozulmasının zorunlu tıbbi girişimler dışında ağır bir suç olduğu vurgulanmıştır. Bu nedenle kişilere uygulanacak tıbbi girişimlerde girişimin hukuka uygun olması için gereken koşullar her zaman hatırlanmalıdır düşüncesindeyiz.