Poster - 13
A rare anomaly of urogenital sinus : Vesicovaginal fistula in a newborn with distal vaginal agenesis
Introduction : Congenital vesicovaginal fistula is an anomaly rarely seen. 30 cases have reported in English literature until today. The patients are usually presented with complaints of urinary incontinence, cyclical menstrual hematuria and inability to have sexual intercourse. This is the first case diagnosed in neonatal period.
Case Report : Urination problem was identified in the patient postnatal 24 hours, glob vesicale was determined and cystostomy was done urgently. 10 Fr Foley catheter has been placed into urinary bladder. In physical examination, there was only one opening like a cloacal canal under general anesthesia. Anus was placed anteriorly. Cystography showed a fistula between bladder and vagina. Distal vaginal agenesis was also seen. When cystoscopy was performed from the lower opening , it was directly reached to bladder by cystoscope and opening was considered as urethra. A fistulous tract at the level of bladder neck connected to vagina was also seen. Magnetic resonance urography confirmed the vesicovaginal fistula and hydrocolpos was seen.
Result : Congenital vesicovaginal fistula is an anomaly rarely seen and this case was presented because of diagnosis in newborn period.
Ürogenital sinüs’ün çok nadir bir anomalisi : Distal vajinal agenezili bir yenidoğanda vezikovajinal fistül
Giriş : Konjenital vezikovajinal fistül çok nadir görülen bir anomalidir. İngilizce literatürde bugüne kadar 30 olgu bildirilmiştir. Genellikle üriner inkontinans, menstrüasyon döneminde siklik hematüri ve cinsel ilişkiye girememe şikayeti ile gelirler. Yenidoğan döneminde tanı konulan ilk olgudur.
Olgu sunumu : Doğduktan sonra ilk 24 saat içinde idrarını yapamayan olguda, mesanede glob geliştiği tespit edilmesi üzerine acilen sistostomi açıldı. Mesaneye 10 numara foley sonda yerleştirildi. Genel anestezi altında yapılan muayenede kloakal kanala benzer tek bir açıklık olduğu gözlendi. Anterior yerleşimli bir anüsü vardı. Sistografide mesane ile vajen arasında bir fistül olduğu düşünüldü. Distal vajen agenezisi vardı. Daha sonra yapılan sistoskopide sistoskop ile aşağıdaki açıklıktan direkt olarak mesaneye girildiği görüldü ve açıklık üretra olarak değerlendirildi. Mesane boynu ile vajen arasında fistül olduğu görüldü. Magnetik rezonans ürografi ile vezikovajinal fistül doğrulandı ve hidrokolpos olduğu görüldü.
Sonuç : Konjenital vezikovajinal fistül çok nadir bir anomalidir ve yenidoğan döneminde tanı konulan ilk olgu olması nedeniyle sunulmuştur.