PEDURO 2016 7. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Video Presentation - 3

A NOVEL LAPAROSCOPIC TECHNIGUE FOR ABDOMINO-SCCROTAL HYDROCELE REPAIR

A Karagözoğlu, Ç Arslan Alıcı, B Tokar
Eskisehir Osmangazi University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology
Abdomino-scrotal hydrocele (ASH) is a giant cystic mass extending from scrotum to retroperitoneal space. Open surgery may cause significant morbidity and complications. In this video, a novel laparoscopic technique was described for ASH repair.
Methods: This video shows laparoscopic exploration finding of three patients between the ages of 1 to 3 years old who had the diagnosis of ASH and laparoscopic repair of ASH in one of the patient. Laparoscopic exploration was decided according to finding of physical examination and ultrasound. Ultrasound and laparoscopy showed the giant hydroceles extending retroperitoneally. The third patient had a right sided ASH, but he also had gastric duplication and diaphragmatic hernia. All the pathologies were repaired by laparoscopy. For laparoscopic repair of ASH, the peritoneum was opened first and then the large processus vaginalis sac was dissected and excised intracorporeally with a special care to avoid injury to testicular, iliac vessels and vas deferens. Following the aspiration and excision of the sac, there was still a hydrocele- like palpation finding in scrotum. A second hydrocele sac (tunica vaginalis) due to a slight constriction at the junction of the processus with tunica vaginalis was found. A second sac was aspirated and fenestrated intraabdominally and then the peritoneum was closed with interrupted sutures. There was no significant inguino-scrotal edema or any other complication in postoperative healing period. Conclusion: Laparoscopy provides a good exposure of the neighboring anatomical structures and a meticulous dissection and repair of ASH. Technical difficulties and possible complications of open surgery could be reduced by this minimally invasive approach.

Abdominoskrotal hidroselde daha önce tanımlanmamış laparoskopik onarım tekniği

A Karagözoğlu, Ç Arslan Alıcı, B Tokar
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı

Abdominoskrotal hidrosel (ASH), skrotumdan retroperitona doğru uzanım gösteren büyük kistik bir kitledir. Bu olgularda klasik yaklaşım şekli açık inguinal onarımdır. Ancak açık cerrahinin mevcut anatomik yapının ortaya çıkaracağı zorluklardan dolayı ciddi morbidite ve mortalite riski vardır. Bu videoda, ASH’in cerrahi tedavisinde daha önce tanımlanmamış laparoskopik onarım yöntemi sunulmaktadır.

Video Sunumu: Bu sunumda, kliniğimize hidrosel nedeni ile başvurmuş, fizik muayene ve ultrason sonucu ASH saptanmış 1-3 yaş arası üç olgunun intraabdominal laparoskopik eksplorasyon bulguları ve tek taraflı sağ ASH nedeni ile laparoskopik onarım yapılan bir olgunun da cerrahi onarım videosu yer almaktadır. Bu olgularda, ultrason retroperitoneal uzanım gösteren büyük hidrosel kesesini tespit etmiş, bunun üzerine laparoskopik eksplorasyona karar verilmiştir. Cerrahi onarım videosu gösterilen 3.olguda eş zamanlı gastrik dublikasyon ve diafragmatik herni patolojilerde mevcuttur ve bu patolojilerde laparoskopik olarak onarılmıştır. ASH’in laparoskopik onarımında, periton penceresinin açılmasını takiben, büyük prosessus vaginalis kesesi diseke edilerek intrakorporeal olarak fenestre edilmiştir. Bu aşamada testiküler, iliak damarlar ve vas deferens zarar görmeyecek şekilde ortaya çıkarılmıştır. Skrotum palpe edildiğinde ikinci bir kesenin tunika vaginalis kesesi olarak ele geldiği görülmüş, bu kesede intrakorporeal olarak fenestre edilerek eksize edilmiştir. Takiben periton kapatılmıştır. Hastanın erken ve geç dönem takiplerinde belirgin bir inguinoskrotal ödem veya farklı bir komplikasyon saptanmamıştır. Sonuç: Laparoskopi, ASH saptanan olgularda gerek kistik yapının gerekse çevre dokuların diseksiyonunda kolaylık sağlar. Açık cerrahideki ciddi ekartasyon, diseksiyon, koterizasyon ve eksizyon yoğunluğuna laparoskopik yaklaşımda ihtiyaç duyulmamıştır.

Close