Oral Presentation - 30
Factors affecting results of hypospadias repair
ME Dörterler, OH Kocaman, ME Boleken
Department of Pediatric Surgery, Harran University, Şanlıurfa, Turkey
Aim In this study we examined the results of the patients who were operated because of hypospadias in our clinic
Materials and Methods: 131 patients operated for hypospadias by single surgeon between January 2014 to December 2015, were analyzed in two groups . There was no statistically significant difference between the groups in terms of age and type (p<0.05)
Group 1. 62 hypospadias cases were operated between January 2014 to December 2014. In Group 1 following equipments were used; naked eyes as optic equipment, marker pen, micro-toothed forceps, fine-tipped small tissue scissors, feeding catheter, for anastomosis 6/0 polyglactin suture, 1 / 10,000 the concentration of noradrenaline solution and self-adhesive elastic bandages.
Group 2. 69 hypospadias cases were operated between January 2015 to December 2015. Differently; Instead naked eye loupe as optical equipment, feeding catheter instead of silicone catheter, 6/0 instead of 7/0 polyglactin sutures were used for the anastomosis.
in Group 1; 8 patients with urethral fistula, 4 patients with meatal stenosis was observed. in group 2; 3 patients with urethral fistula, and 2 patients with meatal stenosis was observed.
Regarding the complication rate between the two groups; group 2 was found to be statistically lower complication rate
Conclusions: Selecting patient's appropriate surgical techniques and experience of the surgeon are known to be most important factors in improving the success. However, the quality and selection of equipment used in patients emerges as an important factor.
Hipospadias onarım sonuçlarını etkileyen faktörler
ME Dörterler, OH Kocaman, ME Boleken
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Şanlıurfa,Türkiye
Amaç :
Bu çalışmada kliniğimizde hipospadias nedeni ile opere edilen olguların incelenmesi sonuçlarımızın incelenmesi
Gereç ve yöntem:
Hipospadias nedeniyle ile tek cerrah tarafından ocak 2014-aralık 2015 tarihleri arasında opere edilen 131 hasta 2 grup olarak incelendi. Gruplar arasında yaş ve tip açısından anlamlı istatistiksel fark yoktu.(p<0.05)
Grup 1 Ocak 2014-aralık 2014 tarihleri arasında 62 hipospadias olgusu opere edildi. Grup 1 de optik ekipman olarak çıplak göz, işaretleyici kalem, mikro dişli forseps, ince uçlu küçük doku makası, feeding kateter, ,anostomoz için 6/0 poliglaktin sütür, 1/10.000 yoğunlukta noradrenalin solüsyonu, kendinden yapışan elastik bandaj kullanıldı.
Grup 2 Ocak 2015-aralık 2015 tarihleri arasında 69 hipospadias olgusu opere edildi. Farklı olarak Optik ekipman olarak çıplak göz yerine loup,feding kateter yerine silikonlu kateter ,anostomoz için 6/0 yerine 7/0 poliglaktin sütür kullanıldı.
Grup 1 de 8 hastada üretral fistül, 4 hastada meatal stenoz ,grup 2 de 3 hastada üretral fistül, 2 hastada meatal stenoz izlendi.
Her iki grup arasındaki komplikasyon oranlarına bakıldığında grup 2 de daha istatiksel olarak daha az komplikasyon olduğu görüldü.(p>0.005)
Sonuç:
Hastaya uygun cerrahi teknik seçilmesi ve cerrahın tecrübesi başarının artırılmasında en önemli faktör olduğu binmektedir. Ancak hastada kullanılan ekipmanların kalitesi ve seçiminde bir o kadar önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.