PEDURO 2016 7. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 36

Who to do circumcision?

S Demir
Kırıkkale University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery

Aim: We aim to share our experience with circumcision cases those we have done in Bartın State Hospital between November 2015 and April 2014.

Materials and methods:  We have peformed  1093 circumcision between November 2015 and April 2014. The average age of the cases was between 2 and 173 months. While only circumcision underwent  on 929  cases, another operations underwent on 164  cases  with circumcision. Most inguinal surgery was performed with the circumcision. In 1042 cases circumcision underwent under general anesthesia, in 51 with local anesthesia.  Circumcision was performed in 1031 cases with a guillotine technique while in 62 cases performed surgicaltechnique.

Results: With circumcision pre-examination,  27 (2.5%) the foreskin is normal glanular or coronal hypospadias were identified and repairs made.  In two cases lateral chordee, in 21 isolated ventral curvature, in 7 penile torsion, in two cysts at the mouth of the external urethra  were found. Revision of circumcision was performed in 3 patients who previously circumcision was performed. Also glanular hypospaias repaired of four cases those  has been omitted when circumcision underwent.

Conclusion :  Circumcision is one of the most commonly performed surgical procedures. With the circular issued by the Ministry of Health, circumcision may be performed  only by medical practitioners. However, the limitations of branch and certificate has not been mandatory. Most of circumcision is carried out by primary care clinicians in the municipalities of mass circumcision feast and special centers. Because pediatric surgeons in small numbers can make a limited number of circumcision. In circumcisions made by other branches, distal hypospadia,  isolated  penile curvature, lateral chordee,  penile torsion and undescended testis can be skipped.Therefore circumcision should be made by pediatric surgeons, general surgeons or urologists or must be done by general practitioners who have received adequate training and certification, after the firs examination by these branches.

Sünneti kim yapmalı?

S Demir
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: Nisan 2014 ile Kasım 2015 tarihleri arasında, Bartın Devlet hastanesinde yapmış olduğumuz sünnet vakaları ile ilgili tecrübemizi paylaşmayı amaçladık.

Materyal ve metod: Nisan 2014 ile Kasım 2015 tarihleri arasında, Bartın Devlet hastanesinde 1093 sünnet yaptık. Olguların yaş ortalamaları 2 ile 173 ay arasında (ort. 54.53) idi. Olguların 929’una (%85.0) sadece sünnet yapılırken, 164 (%15.0) olguya sünnet ile birlikte başka operasyonlar yapıldı. Sünnet ile birlikte en çok inguinal bölge ameliyatları yapıldı. 1042 olguda (%95.3) genel anestezi altında sünnet yapılırken, 51 (%4.7) hastaya lokal anestezi ile yapıldı.

Bulgular: Sünnet öncesi yapılan muayeneler ile 27 (%2.5) prepisyumu normal glanüler veya coronal hipospadias olgusu tespit edilip onarımları yapıldı. 2 olguda lateral kordi, 21 olguda izole ventral kordi, 7 olguda penil torsiyon, 2 olguda eksternal mea ağzında kist tespit edildi. Daha önce sünnet yapılmış 3 hastaya sünnet revizyonu yapıldı. Ayrıca sünnet yapılıp atlanmış 4 glanüler hipospadias olgusunun onarımları yapıldı. Komplikasyon olarak 4 hastada sünnet sonrası kanama görüldü ve müdahele edildi. 62 hastaya cerrahi sünnet yapılırken, 1031 hastaya giyotin tekniği ile sünnet yapıldı.

Sonuç: Sünnet en çok yapılan cerrahi girişimlerdendir. Sağlık bakanlığı tarafından çıkarılan genelge ile  01.01.2015 tarihinden itibaren sünnetin sadece tıp doktorları tarafından yapılabileceği hükmü getirilmiştir. Ancak branş sınırlaması ve sertifika zorunluluğu getirilmemiştir. Sünnetlerin çoğu, belediyelerin toplu sünnet şölenleri ve özel merkezlerde pratisyen hekimler tarafından yapılmaktadır. Sayılarının az olması nedeniyle çocuk cerrahları sınırlı sayıda sünnet yapabilmektedirler. Diğer branşlar tarafından yapılan sünnetlerde distal ise hipospadias, izole penil kordi, lateral kordi, penil torsiyon ve inmemiş testis olguları atlanabilir. Bu yüzden sünnet çocuk cerrahları, üroloji uzmanı veya genel cerrahlar tarafından yapılmalıdır ya da bu branşlar tarafından ilk muayenesi yapıldıktan sonra yeterli eğitimi almış ve sertifikası olan pratisyen hekimler tarafından yapılmalıdır.  İlk 4 ayda ve eğer çocuk korkmuyorsa 6 yaşından sonra sünnet lokal anestezi ile yapılabilir. Diğer yaşlarda genel anestezi altında yapılmalıdır. 

Close