PEDURO 2016 7. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 42

Fertility in Bladder Exstrophy

İ Ulman*, Ü Bıçakcı**, M Küçükaydın***, S Tiryaki*, A Tekin*, İ Yağmur*, B Eroğlu*, A Avanoğlu*
*Ege University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Ondokuz Mayis University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
***Erciyes University School of Medicine Department of Pediatric Surgery, Kayseri/Turkey

Aim

Bladder exstrophy-epispadias complex is a congenital abnormality with life-long consequences. Life quality and sexual problems become an issue with better management of primary problems. Fertility is possible but rare, and there is no data about their fertility and sexual life in our country. The aim of this study is to evaluate the fertility among centers with exstrophy patients in adulthood.

 

Patient-Methods

Data was collected from centers with bladder exstrophy patients operated before 1996 and through an announcement in a closed patient forum called “We have exstrophy” using social media.

 

Results

Three out of ten centers stated to have patients with fertility. Two patients contacted us through the patient forum. In total 9 patients (2 male, 7 female) with a mean age of 26,9 years had 11 children. All children were reported to be healthy. Among the 7 females who gave birth, 2 was spontaneous delivery and 5 with C/S. Most common problems patients encountered was uterine prolapse and incontinence for women, and dorsal penile chordee, retrograde ejaculation, weak ejaculation for men.

 

Comment

Many centers follow exstrophy patients in our country; however, there is scarce data about the issue of fertility. This might be due to failed management or lack of appropriate follow-up. Patients with exstrophy are willing to get married and have children. Problems of patients who can achieve this goal are similar with others; however, they represent as good examples for the others. Evaluation of the treatment details of these patients with successful results can be helpful in the management of exstrophy patients.

Mesane Ekstrofisi ile Çocuk Sahibi Olmak

İ Ulman*, Ü Bıçakcı**, M Küçükaydın***, S Tiryaki*, A Tekin*, İ Yağmur*, B Eroğlu*, A Avanoğlu*
*Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
***Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Kayseri

Amaç

Mesane ekstrofisi-epispadias kompleksi yaşam boyu sorunlarla seyreden doğumsal bir anomalidir. Çocukluk döneminde yapılan girişimlerle erişkin yaşa gelen hastaların sayıları arttıkça cinsel yaşamla ilgili sorunlar gün yüzüne çıkmaktadır. Fertilitenin mümkün olmasına rağmen çok ender olduğu bu hastaların cinsel yaşantıları ve üreme durumları ile ilgili ulaşılabilir veri ülkemizde bulunmamaktadır. Bu çalışmada erişkin yaşa gelmiş mesane ekstrofili hastaları olan merkezlerin bu hastaların üreme durumları ile ilgili verileri değerlendirilmiştir.

 

Hasta-Yöntem

Çalışma için 1996’dan önce mesane ekstrofisi tedavisi yapmakta olan merkezler aranarak çocuk sahibi olan hastaları ile ilgili bilgiler ve sosyal medya kullanılarak ‘’ekstrofiliyiz’’ isimli kapalı hasta yazışma grubunda yapılan duyuru ile veri toplandı.

 

Bulgular

Toplam 10 merkezden sadece üçü çocuk sahibi olmuş hastaları olduğunu bildirdi. Ayrıca hasta yazışma grubunda yapılan duyuru sonrasında da 2 hasta çocuk sahibi olduğunu bildirdi. Ortalama yaşı 26,9 olan toplam 9 hastanın (2 erkek, 7 kadın)  11 çocuğu olduğu anlaşılmıştır. Çocukların tümünün sağlıklı olduğu belirtilmiştir. Kadın hastaların yaptığı doğumların 2 tanesi spontan, 5’i sezaryen olarak gerçekleşmiştir. Hastaların yaşadıkları sorunlar arasında; kadınlarda uterus prolapsusu, inkontinans, erkeklerde peniste dorsal kordiye bağlı ilişkide zorluk, retrograd ejakülasyon, zayıf ejakülasyon ilk sıraları almıştır.

 

Yorum

Ülkemizde çok sayıda merkezde mesane ekstrofisi ile doğan hastalara tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavilerin fertilite açısından sonuçları konusunda yeterli veri bulunmamaktadır. Tedavilerin başarısızlığı yanında izlem eksikliği de bunda rol oynayabilir. Mesane ekstrofisi hastaları da evlenmek ve çocuk sahibi olmak konusunda isteklidir. Bu amaca ulaşabilen az sayıdaki hastanın yaşamları ve yaşadıkları sorunlar diğerlerinden çok farklı olmasa da, çocuk sahibi olanlar diğer hastalar için iyi örnekler olarak algılanmaktadır.

Bu sonuçların alınabildiği hastalardaki tedavi ayrıntılarının incelenmesi diğer hastaların tedavisinde yönlendirici olabilir.

Close