Oral Presentation - 1
Are urinary Neural Growth Factor (NGF) and Brain Derived Neurotrophicl Factor (BDNF) valuable biomarkers in the differential diagnosis of idiopathic and secondary overactive bladder?
H Çayırlı*, F Taneli**, P Ertan***, İ Akil***, C Taneli****
*Turgutlu State Hospital, Pediatric Surgery Clinic, Manisa, TURKEY
**Manisa Celal Bayar University, Department of Biochemistry, Manisa, TURKEY
***Celal Bayar University, Medical Faculty, Dept. of Pediatrics, Division of Pediatric Nephrology, Manisa
****Celal Bayar University, Medical Faculty, Dept. of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology, Manisa
PURPOSE: Urinary neural growth factor (NGF) and brain derived neurotrophic factor (BDNF) are novel biomarkers in the diagnosis and assessment of overactive bladder (OAB). There is no practical method to differenciate idiopathic and secondary OAB. The aim of present study is to investigate urinary NGF and BDNF in idiopathic OAB and OAB secondary to dysfunctional voiding.
MATERIAL AND METHODS: Twenty-seven children with lower urinary tract dysfunction and 20 healthy children were recruited in this prospective study. In study group patients were subgrouped as; Group1: İdiopathic OAB(n=10), Group 2: Dysfunctional voiding and secondary OAB (n=10), Group 3: Dysfunctional voiding (n=7). Group 1 and 2 were also combined to form a combined idiopathic and secondary OAB group (n=20). NGF, BDNF and creatinine(Cr) were assessed in urine samples. BDNF and NGF were normalized with urinary creatinine.
RESULTS: Urinary NGF/Cr was not statistically significant between study groups and control group. Urinary NGF/Cr was significantly (p=0.026) higher only in combined idiopathic and secondary OAB (group 1+2, n=20) group compared to the controls, the sensitivity and specificity were 60% and 65%, respectively. Urinary BDNF/Cr was significantly higher in all study groups compared to the healthy controls (Group 1 vs control group p=0.0001, group 2 vs control group p=0.0001, group 3 vs control group p=0.041). Sensitivity and specificity of BDNF/Cr were found %95 and %90, respectively. Urinary BDNF/Cr was significantly (p=0.001) higher in combined idiopathic and secondary OAB group compared to the healthy controls.
CONCLUSIONS: OAB could be neurogenic, inflamatory, myogenic or idiopathic. Due to the heterogeneous character of the etiology of overactive bladder, urinary NGF/Cr and BDNF/Cr are not specific biomarkers to differentiate the idiopathic secondary OAB patients. We also speculated that OAB as currently defined is not specific for any particular lower urinary tract condition but rather as a symptom associated with variety of LUT conditions.
Üriner Neural Growth Factor (NGF) ve Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF) idiopatik ve sekonder aşırı aktif mesanenin ayırıcı tanısında değerli belirteçler olabilir mi?
H Çayırlı*, F Taneli**, P Ertan***, İ Akil***, C Taneli****
*Turgutlu Devlet Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Manisa, TÜRKİYE
**Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Manisa, TÜRKİYE
***Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı, Manisa
****Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, Manisa
AMAÇ: Üriner NGF (neural growth factor) ve BDNF (brain derived neurotrophic factor) aşırı aktif mesanenin (AAM) tanısında yeni belirteçlerdir. İdiopatik, eşlik eden veya sekonder aşırı aktif mesanenin ayırıcı tanısı için pratik bir teknik henüz tanımlanmamıştır. Çalışmamızın amacı idiopatik AAM ve disfonksiyonel işemeye sekonder AAM olgularında üriner NGF ve BDNF değerlerinin araştırılmasıdır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu prospektif çalışmaya alt üriner sistem işlev bozukluğu olan 27 hasta (çalışma grubu) ve 20 sağlıklı çocuk (kontrol grubu) alındı. Çalışma grubunda hastalar; Grup 1: İdiyopatik AAM (n = 10), Grup 2: Disfonksiyonel işeme ve sekonder AAM (n = 10), Grup 3: Disfonksiyonel işeme (n = 7) olarak alt gruplara ayrıldı. Ayrıca Grup 1 ve 2 birleştirilerek kombine idiopatik ve sekonder AAM grubu oluşturuldu. İdrar örneklerinde NGF, BDNF ve kreatinin (Cr) değerleri ölçüldü. BDNF ve NGF üriner kreatinin ile normalize edildi.
BULGULAR: Üriner NGF/Cr oranı çalışma grupları ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı değildi. Üriner NGF / Cr, kombine idiyopatik ve sekonder AAM grubunda (grup 1 + grup 2, n = 20) sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksekti(p= 0.026) duyarlılık ve özgüllük sırasıyla % 60 ve %65 saptandı. Üriner BDNF / Cr, sağlıklı kontrollere kıyasla tüm çalışma gruplarında anlamlı derecede yüksekti (Grup 1/ kontrol grubu p = 0.0001, grup 2/ kontrol grubu p = 0.0001, grup 3/ kontrol grubu p = 0.041). BDNF / Cr'nin duyarlılığı ve özgüllüğü sırasıyla % 95 ve %90 bulundu. Üriner BDNF/Cr kombine idiopatik ve sekonder AAM grubunda sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında anlamlı (p=0.001) olarak yüksekti.
SONUÇ: AAM nörojenik, inflamatuar, miyojenik veya idiopatik olabilir. Aşırı aktif mesanenin etyolojisinin heterojen özelliği nedeniyle üriner NGF ve BDNF, idiyopatik AAM'yi sekonder AAM hastalarından ayırmak için spesifik belirteçler değildir. Ayrıca halen tanımlanan şekliyle AAM tek bir alt üriner sistem disfonksiyonu grubu için spesifik değildir, birçok alt üriner sistem disfonksiyonu ile ilişkili bir semptom gibi gözükmektedir.