PEDURO 2017 8. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 8

Constipation and fecal incontinence in non neurogenic lower urinary tract dysfunctions

H Çayırlı*, Hİ Tanrıverdi**, P Ertan***, İ Akil***, C Taneli**
*Turgutlu State Hospital, Pediatric Surgery Clinic, Manisa, TURKEY
**Celal Bayar University, Medical Faculty, Dept. of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology, Manisa
***Celal Bayar University, Medical Faculty, Dept. of Pediatrics, Division of Pediatric Nephrology, Manisa

PURPOSE: The bowel and the bladder are organs located in the pelvis. They have a similar and mostly shared blood and nerve supply. There is a strong association between bladder and bowel dysfunction. We evaluated the association of constipation and fecal incontinence with specific non neurogenic lower urinary tract dysfunctions.

MATERIAL AND METHOD: We reviewed our specific non neurogenic lower urinary tract conditions (overactive bladder, dysfunctional voiding, dysfunctional voiding plus overactive bladder,  underactive bladder, primary bladder neck dysfunction, vaginal voiding, giggle incontinence, ekstraordinary day time  frequency syndrome) and divided cases into two catagories of bowel dysfunction (constipation, and constipation plus fecal incontinans). Associations between bowel dysfunction types and each specific lower urinary tract conditions were determined.

RESULTS: 43 patients; 19 males and 24 females with a mean age of 8 years were recruited in this study. Constipation was the most common bowel dysfunction(%53.5), and %7 of all the patients had fecal incontinence.  Dysfunctional voiding was associated with highest incidence of constipation (%90).  In dysfunctional voiding plus overactive bladder group, constipation incidence was %60. Two of the three cases which have fecal incontinence have had dysfunctional voiding plus overactive bladder  and the other case has had dysfunctional voiding.

CONCLUSIONS: Bowel dysfunction was seen in 60.5% of the children with all lower urinary tract conditions.  Constipation was common in patients with dysfunctional voiding, and dysfunctional voiding plus overactive bladder patients. BBD is an umbrella term that can be subcategorized into LUT dysfunction and bowel dysfunction. ICCS defines bladder bowel dysfunction(BBD) as a specific condition  but bowel dysfunction could be associate  with all lower urinary tract conditions. 

Nörojenik olmayan altüriner sistem işlev bozukluklarında kabızlık ve fekal inkontinans

H Çayırlı*, Hİ Tanrıverdi**, P Ertan***, İ Akil***, C Taneli**
*Turgutlu Devlet Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Manisa, TÜRKİYE
**Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, Manisa
***Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı, Manisa

AMAÇ: Bağırsak ve mesane, pelviste bulunan organlardır. Benzer ve çoğunlukla ortak bir damar ve sinir ağları vardır. Mesane ve barsak disfonksiyonu arasında kuvvetli bir ilişki mevcuttur. Bu çalışmada konstipasyon ve fekal inkontinansının nörojenik olmayan alt üriner sistem işlev bozukluklarıyla ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

GEREÇ ve YÖNTEM: Nörojenik olmayan alt üriner sistem işlev bozukluğu gurupları (aşırı aktif mesane, disfonksiyonel işeme, disfonksiyonel işeme ve aşırı aktif mesane, az aktif mesane, primer mesane boynu disfonksiyonu, vajinal işeme, giggle inkontinansı, gündüz aşırı sık idrara çıkma sendromu) olan hastalarımızı gözden geçirdik ve olguları konstipasyon ve konstipasyon + fekal inkontinans olarak bağırsak işlev bozukluğu yönünden değerlendirdik. Bağırsak fonksiyon bozukluğu tipleri ile alt üriner sistem işlev bozuklukları arasındaki ilişkiler araştırıldı.

BULGULAR:  Bu çalışmada ortalama yaşları 8 olan, 19 erkek ve 24 kadın toplam 43 çocuk hasta çalışmaya alındı. Kabızlık% 53.5 ile en sık görülen bağırsak işlev bozukluğu idi ve tüm olguların % 7'sinde fekal inkontinans saptandı. Disfonksiyonel işeme en yüksek konstipasyon insidansı ile ilişkiliydi (% 90). Disfonksiyonel işeme ve aşırı aktif mesane grubunda eşlik eden  kabızlık oranı % 60 olarak bulundu. Fekal inkontinans  saptanan üç olgunun ikisinde disfonksiyonel işeme+aşırı aktif mesane, birinde disfonksiyonel işeme olduğu görüldü.

SONUÇ: Alt üriner sistem işlev bozukluğu olan tüm çocukların % 60.5'inde bağırsak işlev bozukluğu saptandı . Kabızlık, disfonksiyonel işeme ve disfonksiyonel işeme + aşırı aktif mesane hastalarında yaygın olarak eşlik ediyordu. Mesane-bağırsak işlev bozukluğu, alt üriner sistem  işlev bozukluğu ve bağırsak işlev bozukluğu alt kategorilerine ayrılabilen bir şemsiye terimdir. ICCS, mesane bağırsak işlev bozukluğunu (BBD) spesifik bir durum olarak tanımlamakla birlikte bağırsak işlev bozukluğu tüm alt üriner sistem işlev bozukluklarına eşlik edebilir.

Close