Poster - 23
FİBROEPİTHELİAL POLYPS IN URINARY TRACT
D Altıntaş Ural, H Sarıhan, M İmamoğlu, S Yalçın, R Sümeli, E Ekşi, P Sivrikaya
Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Trabzon
ABSTRACT
Fibroepithelial polyps are benign tumors rarely exist in urinary tract.Unilateral flank pain,obstruction are the most common findings.We have reported two clinical cases of 7 and 9 year old patients referred to our hospital with macroscopic haematuria.
CASE PRESENTATION
Our patients applied to our policlinics complaining of a weeklong haematuria.Their physical examination was normal.During the period there was no evidence of infection regarding to urine cytology and urine culture.In USG;11mmx14 mm protruding lesion from orifice of prostatic urethra to bladder and 10mmx12 mm well circumscribed avascular solid lesion was determined on patients .Transurethral resection was performed for polypoid mass.The patients were discharged the day after operation. Both patients had no complaint on their first week and one month follow-ups.Fibroepithelial polyp was reported in pathological examination of both patients.
DISCUSSION
Congenital urethral polyps occur rarely.They result in obstruction of urine flow,acute retention and haematuria.Mostly they exist in prostatic urethra associated with verumontanium.While in adults chronic irritation is common reason,in pediatrics mesenchimal hamartomatos growth on urethra is mostly responsible factor ethiology.Fibroepithelial Polyps are related with stone formation and obstruction but also can be misdiagnosed as malignant tumors.Our patients applied with macroscopic haematuria. They can be diagnosed with VCUG and USG.Even filling defect in mixion is patognomonic on VCUG;it is diagnosed by USG or cystoscopy.Transitional cell carcinoma,benign mesenchimal tumors,parasitic infections,haematomas must be ruled out to establish a true diagnosis. Conservative treatment rates has increased as endoscopy supports both diagnosis and treatment.Postoperative urethral stricture is significant disadvantage of endoscopy.
CONCLUSION
Urethral polyps are treated by surgery.Suprabupic transvesical excision and open urethrotomy for anterior urethral polyps had also been described even not used frequently.These patients should not be excluded long term follow-ups even there is no publishment about evidence of malignant transformation.In follow ups USG is preferred somehow cystoscopy may be necessary to rule out transitional carcinoma.
ÜRİNER SİSTEMDE FİBROEPİTELYAL POLİP
D Altıntaş Ural, H Sarıhan, M İmamoğlu, S Yalçın, R Sümeli, E Ekşi, P Sivrikaya
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Trabzon
Özet
Fibroepitelyal polipler,üriner sistemin nadir görülen, selim tümörleridir.En yaygın klinik bulgu tek taraflı yan ağrısı ve üriner obstrüksiyondur.Kliniğimizebmakroskopik hematüri şikayeti ile başvuran 7 ve 9 yaşındaki iki olguyu bildirdik.
Olgu sunumu
Hastalarımız 1 hafta önce başlayan hematüri şikayeti ile polikliniğimize başvurmuş,fmde bir özellikleri yoktu.Tam idrar sitolojisi ve kültüründe enfeksiyon saptanmadı.Usg’ de bir hastamızda prostatik üretra orifisinden mesaneye protrüde olan 11*14 mm boyutunda,diğer hastamızda 10*12 mm sınırlarında düzgün sınırlı avasküler solid kitle lezyonu izlendi.Sistoskopilerinde mesane girişlerinde girişinde yaklaşık 12*10 mm boyutlarında protrüde olan solid kitle izlendi.Polipoid kitleye transüretral rezeksiyon uygulandı.Postop ertesi gün taburcu edildiler.Postop 1.hafta ve 1. ay poliklinik kontrollerinde klinik şikayeti yoktu.Patoloji raporları fibroepiteliyal polip olarak geldi.
Tartışma
Konjenital üretral polipler oldukça nadirdir.Erkeklerde işeme esnasında idrar akımında obstrüksiyona,akut retansiyona ve hematüriye sebep olurlar.Ender olarak da enüresisle karşımıza çıkarlar.Sıklıkla verumontaniuma ilişik olarak prostatik üretrada görülmektedir.
Çocuk yaş grubundaki olgularda üreter duvarındaki mezenkimal dokunun hamartomatöz büyümesi,erişkinlerde dış etkenlerin (enfeksiyon, taş, stent,vb.) sebep olduğu irritasyonun etyolojide daha önemlidir.FEP’ler taş oluşumu ve obstrüksiyon ile ilişkili olabildikleri gibi malign tümörler ile de karıştırılabilirler.
Vakalarımız makroskopik hematüri şikayeti ile başvurmuştur.Bu olgularda tanı genellikle voiding sistoüretrogafi ve üriner USG ile konulmaktadır.Voiding sistoüretrografide, işeme fazında hareketli dolum defekti patognomonik olsa da tanı üriner USG ya da sistoskopi ile konulmaktadır.Bu vakaların ayırıcı tanısında transizyonel hücreli karsinom,benign mezenkimal tümörler gibi neoplastik olaylar; hematom, dökülmüş papilla ve parazitik infeksiyonlar gibi non-neoplastik olaylar düşünülmelidir.
Endoskopinin hem tanıya hem de tedaviye olanak sağlaması ile konservatif tedavilerin sıklığı artmıştır. En önemli dezavantajı postoperatif dönemde gelişen üreteral striktürlerdir.
Sonuç
Üretral poliplerin tedavisi transüretral rezeksiyon şeklinde olup bu tedavi küratiftir. Çok kullanılmamakla birlikte suprapubik transvezikal eksizyon ve anterior üretradaki polipler için açık üretrotomi gibi alternatif tedavi şekilleri de bildirilmiştir.Literatürde malign transformasyon gösteren vaka bildirilmemiştir. Ancak bu hastalar takipten çıkarılmamalıdır. Takiplerde üriner ultrasonografi tercih edilmektedir. Bazı hastalarda klinik ve morfolojik olarak transizyonel hücreli karsinomu taklit etmesi nedeni ile sistoskopi ile takip de gerekir.