Poster - 10
IS THERE A SEASONAL EFFECT IN THE DEVELOPMENT OF TESTICULAR TORSION?
İR User, B Burulday, V Akçaer, BH Özokutan
Faculty of Medicine, University of Gaziantep
INTRODUCTION: Testicular torsion is the most important cause of acute scrotum in pediatric patients. Although more common among adolescents, it can be seen in all age groups. Seasonal variance in incidence of testicular torsion and its association with cold weather has been investigated in different studies.
METHOD: Information of patients operated for testicular torsion between the years 2008-2016 have been reviewed retrospectively. Age, side, time between the onset of symptoms to admission and surgical details were gathered from patient files. Seasonal changes in incidence has been investigated.
RESULTS: Forty four patients with a mean age of 10.3 (0-16) years were operated for testicular torsion in this time period. Right side was effected in 34.1% (n=15) and left side in 65.9% (n=29) of cases. A total of 14 cases admitted to emergency more than 12 hours after the beginning of scrotal pain. Orchiectomy was performed in 10; testicular detorsion and fixation in 34 cases. The number of cases admitted in the months of lowest mean temperature of year which are december-february and during june-august period with the highest mean temperatures, was 13 (29.5%) and 7 (15.9%) respectively. Twelve patients (27.2%) were operated in spring and autumn months each.
CONCLUSION: Various studies have investigated associations of air temperature with the incidence of testicular torsion. Our study revealed that, although marked difference exists between winter and summer, proximity of spring and autumn incidences to that of winter elucidate the idea of other seasonal factors such as viral infections may play a role in etiology. Prospective studies are required to evaluate these possible theories.
TESTİS TORSİYONUNDA MEVSİMSEL ETKİ VAR MIDIR?
İR User, B Burulday, V Akçaer, BH Özokutan
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi
GİRİŞ: Testis torsiyonu çocukluk çağında akut skotumun en önemli nedenlerinden biridir. Adolesan çağda sık olmakla beraber her yaş grubunda görülebilmektedir. Testis torsiyonun mevsimsel olarak sıklığının değişiklik göstermesi ve soğuk hava ile ilişkisi literatürede bir çok çalışmada değerlendirilmiştir.
YÖNTEM: 2008-2016 yılları arasında testis torsiyonu nedeniyle ameliyat edilen 44 olgunun bilgileri geriye dönük olarak incelendi. Hasta dosyalarından yaş, taraf, şikayetlerin başladığı andan itibaren başvuru süresi ve yapılan cerrahi işleme ait bilgiler elde edildi. Başvuru sıklığının mevsimsel değişiklik gösterip göstermediği araştırıldı.
BULGULAR: Belirtilen tarih aralığında testis torsiyonu nedeniyle yaş ortalaması 10,3 yıl olan 44 olgu opere edildi. Hastaların %34,1’inde( n=15) sağ, %65,9’unda (n=29) ise sol testiste torsiyon vardı. Toplamda 14 (%31,8) olgunun skrotal ağrı başladıktan 12 saat ve sonrasında acile başvurduğu görüldü. On olguda orşiektomi yapılırken, 34’ünde detorsiyon ve fiksasyon uygulandı. Aylık sıcaklık ortalamalarının en düşük olduğu aralık-şubat döneminde 13 (%29,5) ; en yüksek olduğu haziran-ağustos döneminde ise 7 (%15,9) olgu başvurdu. Ilkbahar ve sonbahar aylarında ise 12’şer (%27,2) hasta torsiyon nedeniyle opere edildi.
SONUÇ: Hava sıcaklığı ya da mevsim ile testis torsiyonu insidansı arasındaki ilişki literatürde farklı çalışmalarda gösterilmiştir. Bizim çalışmamızda yaz ve kış ayları arasında başvuran hasta sayısı açısından belirgin farklılık bulunsa da bahar aylarında oranların kış aylarına yakın olması etiyolojide hava sıcaklığı kadar viral enfeksiyonlar gibi başka faktörlerinde etkin olabileceğini düşündürmektedir. Bu etkenlerin torsiyon gelişimi üzerine etkisi olup olmadığı ileriye dönük çalışmalarla araştırılmalıdır.