PEDURO 2017 8. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 35

Incidence of undescended testis in adult patients with malignant testicular tumor

E Büyükünal*, SNC Büyükünal**
*Istanbul University, Cerrahpasa Medical Faculty, Department of Medical Oncology
**Istanbul University Cerrahpasa Medical Faculty Department of Pediatric Surgery Division of Pediatric Urology

The main aim of this study was to find out the incidence of undescended testis, in patients with

adult malignant testicular tumors.

Patients and method :The documents of 137 adult patients were reviewed restrospectively.Incidence of undescended testis was investigated.Besides the age of orchidopexy,tumor development,histopathology of the tumor,local versus systemic involvement,co-incident inguinal canal pathologies were detected.

 

Results: The age of the patients was between 15-70.The median age was 27. In 6 of 137 patients

history of undescended tstis was detected.The age of orchidopexy was between 7-25 .One 67-year-old patient with untreated undescended testis ,had systemic disease with pulmonary metastases.Histopathologic exam revaled the diagnosis of seminoma in 3 and germ-cell tm in 3 . All 5 patients were in 2 and 3 decades during the diagnosis of testicular tumor.

History of varicocelectomy(1),inguinal hernia operations(3),orchioepididimitis(1),asymetric,large testis (1) were the other co-incidents findings in patients with no cryptorchidism.

All 5 patients had orchidopexy operation beyond 7 years of age.One patient did not have orchidopexy until 67 years of age.

In conclusion, late orchidopexy seems to be a risk factor for future development of testicular tumor.

But due to   low risk of tumor development,high survival rates and easiness of the physical exam of

a scrotal testis, orchidopexy can be performed even in older children.However close follow-up is necessary

 

 

Kötü huylu testis tümörü saptanan 137 erişkin olguda saptanan inmemiş testis sıklığı ile ilgili bir çalışma

E Büyükünal*, SNC Büyükünal**
*İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı
**İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı

Amaç: Yüzotuzyedi kötü huylu erişkin testis tümöründe ,inmemiş testisin sıklığının ve orşiopeksi yaşının etkisini araştırmak.

Olgular ve Yöntem: 10 yıllık sürede erişkin onkoloji kliniğinde tanı ve tedavisi yapılan 137 olgunun dosyası geriye dönük olarak incelenmiştir.Bazı hastalarda telefonla inmemiş testis öyküsünün varlığı sorgulanmıştır.Orkidopeksi yapılıp yapılmadığı,orkidopeksinin yaşı,saptanan tümörün tarafı,tipi,lokal mi sistemik hastalık olarak mı ilk başvurunun olduğu,diğer ek testis ve kasık kanalı anomalilerinin varlığı,sağkalım oranları araştırılmıştır.

Bulgular: Olguların median yaş 27(15-70)dir.Altısında inmemiş testis öyküsünün olduğu saptanmıştır.Bu 6 olgudan 5 inde orkidopeksi yaşının 7 ile 25 arasında olduğu, 67 yaşında tümör gelişen bir hastada ise  inmemiş testisin tedavi edilmediği belirlenmiştir.Bu hastada akciğer metastazları da saptanmıştır. Diğer olgularda tümör lokal hastalık olarak gelişmiş ve 20-30 yaş diliminde tanı almıştır.Tüm olgularda tümör, inmemiş testis tarafında ortaya çıkmıştır.Karşı testiste sorun çıkmamıştır.Tümör cinsi 3 olguda seminom diğer üçünde ise germ hücreli tümördür.

Bu 6 olgu dışında bir hastada çocukluk çağından itibaren tümör çıkan testisin göreceli olarak daha büyük olduğu,birinde orşioepididimit öyküsü,3 hastada ipsilateral ya da kontrlateral inguinal herni ameliyatı,1 hastada karşı tarafta varikosel girişim öyküsü saptanmıştır.

İnmemiş testis saptanan tüm olgularda sağkalım mevcuttur. Tüm grubun sağkalım oranı da %92 kadardır.

Tartışma: 137 testis tümörü olgusundaki inmemiş testis sıklığı %4.4 kadardır ve literatür verileri ile uyumludur.Dikkati çeken en önemli özellik tüm olgularda orkidopeksinin 7 yaş ve sonrasında gerçekleştirilmesidir.Bu olgularda testisin ameliyat sırasındaki konumu ile ilgili bir bilgi olmamakla beraber testisin abdominal yerleşemli olması ile ilintili bir bilgiye de ulaşılmamıştır.Saptanan tümör tiplerinin, seminom ve germ hücreli tm olması de literatür verileri ile uyumludur.

Sonuç olarak, 7 yaş ve sonrasında gerçekleşen orkidopeksi girişiminin bir risk oluşturduğu ortaya çıkmaktadır. Seride , küçük yaşlarda orkidopeksi yapılan hiçbir hastanın olmaması da bu savı desteklemektedir.Bununla beraber hastalığın genellikle sistemik yayılım göstermemesi,sağkalım oranlarının yüksek olması ve testisin çok kolay muayene edilebilir bir yerde olması nedeni ile

puberte öncesi olgularda da peksi işleminin uygulanması mantıklı olabilir.Tek testisi olan ve püberte sonrası hastalar için sıkı ve etkin kontrolların yapılması koşulu ile orkidopeksi planlanabilir.

 

Close