PEDURO 2018 9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster With Presentation - 5

Urothelial carcinoma of the bladder in a 14-years-old boy

Hİ Tanrıverdi*, HC Demirtürk*, FB Şimşek*, YE Bozkurt**, A Şencan*, C Günşar*
*Manisa Celal Bayar University Medical School Department of Pediatric Surgery, Manisa, Turkey
**Manisa Celal Bayar University Medical School Department of Urology, Manisa, Turkey

Introduction: Urothelial carcinomas of the bladder is very rare in childhood. These tumors are less invasive, have low malignant potential and low recurrence rates in children compared to adults. Macroscopic hemauria is seen at most of the patients. There is no definite consencus for treatment and follow-up in childhood. In this case report, 14-years-old boy with macroscopic hematuria, who urothelial carcinoma of bladder was determined, is presented.

Case report: A 14-years-old boy, who had macroscopic hematuria for 5 months, was referred to our clinic. Urinary ultrasonography presented a vegetative lesion in the posterior wall of bladder. Magnetic Resonance Imaging also revealed the mass of 1.5 cm in diameter protruded to the lumen from the posterior wall of bladder. Cystoscopy under general anesthesia was performed and the vegatative mass in size of 1.5 cm aproximately was seen on the posterior wall of the bladder away from trigon and uretheral orifices. The  mass had multiple finger-like projections into the bladder lumen. The tumor was resected totaly transurethral with a loop cautery. Histopathologically, low-grade noninvasive urothelial carcinoma was determined. There was no mass at control ultrasonography and cystoscopy at the third month of follow-up. The urinary cytology was also negative. He was asymptomatic at the 6th month of follow-up.

Conclusion: Altought urothelial carcinomas rare in childhood, it should be kept in mind at patients with hematuria which is very common in children. Transurethral resection is efficient for these low-grade malignant and noninvasive tumors.

Ondört yaşındaki erkek hastada mesanenin ürotelyal karsinomu

Hİ Tanrıverdi*, HC Demirtürk*, FB Şimşek*, YE Bozkurt**, A Şencan*, C Günşar*
*Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Manisa
**Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, Manisa

Giriş: Çocukluk döneminde mesanenin ürotelyal karsinomu oldukça nadirdir. Bu tümör erişkinlerle kıyaslandığında, çocuklarda daha az invazivdir, daha az malignite potansiyeline ve düşük rekürrens oranlarına sahiptir. Hastaların çoğunda makroskopik hematüri görülür. Çocukluk döneminde tedavi ve takip konusunda görüş birliği yoktur. Bu çalışmada, makroskopik hematüriyle gelen ve mesanede ürotelyal karsinom saptanan ondört yaşındaki erkek hasta sunulmuştur.

Olgu sunumu: Beş aydır makroskopik hematürisi olan ondört yaşındaki erkek olgu kliniğimize başvurdu. Üriner ultrasonografide mesanenin arka duvarında vejatatif bir lezyon saptandı. Manyetik resonans görüntülemede de mesanenin arka duvarından kaynaklanıp lümene protrüde olan 1,5 cm çapındaki bu kitle görüldü. Genel anestezi altında yapılan sistoskopide, mesane içinde arka duvardan kaynaklanan, yaklaşık 1,5 cm çapında, trigon ve üreter orifislerinden uzak yerleşimli vejatatif kitle görüldü. Kitlenin üzerinde, mesane  lümenine doğru uzanım gösteren çok sayıda parmaksı çıkıntılar mevcuttu. Kitle loop koter yardımıyla transüretral olarak tamamen eksize edildi. Histopatolojik incelemede, düşük dereceli, noninvaziv ürotelyal karsinom saptandı. İzlemin üçüncü ayında yapılan kontrol ultrasonografi ve sistoskopide kitle saptanmadı. Üriner sitolojide de malign hücreye rastlanmadı. Hasta izlemin altıncı ayında ve sorunsuz olarak izlenmektedir. 

Sonuç: Çocukluk döneminde ürotelyal karsinom nadir görülse, çocuklarda çok sık olarak karşılaşılan hematüri olgularında akla getirilmelidir. Transüretral rezeksiyon bu düşük dereceli ve noninvaziv tümörler için yeterlidir.

Close