Oral Presentation Long - 10
Parasacral TENS Therapy as a First- Line Primary Treatment in Overactive Bladder in Children
FB Şimşek*, Hİ Tanrıverdi*, P Ertan**, İ Akil**, C Taneli*
*Manisa Celal Bayar University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology Manisa, Turkey
**Manisa Celal Bayar University, Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Nephrology
Objective: Parasacral neuromodulation using TENS seems to be successful to the treatment of overactive bladder. The aim of the present study is to evaluate the outcome of TENS treatment as a first-line specific treatment for overactive bladder in children.
Material and Methods:Twelve patients were included in this prospective clinical trial. Inclusion criteria is day time urge incontinence, urgency, frequency, low voided volume, holding maneuver,quiet emgwith bell or tower shape in uroflow/emg study and low residual urine. In all cases, standard urotherapy was applied at least for 1 month. TENS treatment performed to parasacralregion with 30 minutes sessions,3 times per week a total 20 session. The results was evaluated by visual analog scale (VAS) and also evaluated by lower urinary tract symptom score.
Results:The gender of the 12 patients was 5 girls and 7 boys and themeanage of the patients were 6.5 (5-14) years. Patient's satisfaction was assessed with a VAS, 1 is not satisfied at all, 10is very satisfied and mean VAS were 7.57. LUTS were decreased after TENS application in all cases. In all of our patients, holdings maneuvers and daytime incontinence have disappeared after TENS treatment.
Conclusion: First-linetreatment with parasacralTENS provides quick and adequate response rate. Further studies with larger number of patients as prospective controlled trial are required to confirm the effectiveness of TENS as a first-line treatment in overactive bladder.
Çocuklarda Aşırıaktif Mesanede Primer Tedavi Olarak Parasakral TENS Uygulaması
FB Şimşek*, Hİ Tanrıverdi*, P Ertan**, İ Akil**, C Taneli*
*Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
**Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
Amaç: Aşırı aktif mesane tedavisinde TENS kullanılarak yapılan parasakral nöromodülasyon için başarılı sonuçlar bildirilmiştir. Çalışmamızın amacı çocuklarda aşırıaktif mesanetanıındaprimer tedavi olarak uygulanan TENS uygulamasının sonuçlarını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: 12 hasta bu prospektif klinik çalışmaya dahil edilmiştir. Dahil olma kriterleri gündüz tuvalete yetişemeyip idar kaçırma, sık ve küçük volümlerde işeme, tutma manevraları , üroflow/emg incelemesinde sessiz emg ve çan-kule şelkinde işeme eğrisi ve ultrasonda rezidü idrar saptanmamasıdır. Tüm olgulara öncelikle 1 ay süre ile standart üroterapi uygulanmıştır. TENS uygulaması parasakral bölgeden haftada 3 gün, 30 dakikalık seanslarda, toplam 20 seans yapılmıştır. Hastaların memnuniyeti görsel analog skala ve alt üriner sistem semptom skoru(AÜSSS) ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 12 hastaların 5’i kız7’si erkektir ve yaş ortalaması 6.5(4-12)dür.Hastaların tedaviden memnuniyeti görsel analog ölçek ile (1 hiç memnun değil, 10 çok memnun) olarak değerlendirildiğinde genel hasta memnuniyeti ortalama 7.57 saptanmıştır. Hastalarımızın tümünde TENS uygulaması sonrasında AÜSS azalma görülmüştür. Hastalarımızın tümünde tedavi sonrasında tutma manevraları ve gündüz inkontinansı kaybolmuştur.
Sonuç:İlk tedavi seçeneği olarak uygulanan parasakral TENS hızlı ve tatmin edici bir cevap oluşturmuştır. Aşırıakti mesanede primer tedavi olarak TENS uygulamasının etkinliğinin teyid edilmesi için daha fazla sayıda hasta ile yapılan kontrollu klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.