Video Room - 5
Treatment with Minimally Invasive Surgery: Intravesical Cataract Nodulation
M Genç*, M Demir*, S Şahin**, M Kaba*, M Akın*, A Yıldız*, N Sever*, ÇA Karadağ*, Aİ Dokucu*, F Saraç***
*Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Şişli, İstanbul, Turkey
**Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Department of Pediatric Urology Şişli, İstanbul, Türkiye
***Haseki Training and Research Hospital
OBJECTIVE:Urinary catheterization is generally used to collect urine in the pediatric age group or to monitor urine output. Although catheterization is a safe way, it can sometimes cause serious complications. In this presentation, we present two cases of minimally invasive procedure.
CASE 1:A 2-year-old female patient was bladder catheterized for urine culture and did not return when the catheter was withdrawn after the procedure. It was seen that the catheter was knotted and the traxedone did not come out.it was confirmed that the catheter was knotted in the bladder. A 3 mm working port was placed in the bladder with an incision made from the bladder projection. The knot was cut with the help of a laparoscopic scissor inserted through the working port. The urethral part was then pulled and the small part in the bladder was removed with a holding tool inserted from the working port.
CASE 2:The 2-month-old girl was catheterized bladder catheter for urine culture, but no catheter was removed. Catheter knotted in the bladder was seen and the patient was taken to the operating room.Under general anesthesia, confirm that the catheter was knotted in the bladder. The incision was made on the skin part corresponding to the mesenette and the third working port was placed in the waist. The catheter was cut and removed
CONCLUSION: Knotting of the catheter in the bladder is a rare but serious complication. To take a sample, the catheter should not be advanced too much and the harder, less easily curled catheters should be used. When the catheter is suspected to be in the bladder, withdrawal of DUSG will help in the diagnosis. We believe that minimally invasive surgical interventions in the direction of our clinic's experience are the gold standard in the treatment of these complications.
Önlenebilir nadir bir komplikasyonun Minimal İnvaziv Cerrahi girişim ile tedavisi: İntravezikal katater düğümlenmesi
M Genç*, M Demir*, S Şahin**, M Kaba*, M Akın*, A Yıldız*, N Sever*, ÇA Karadağ*, Aİ Dokucu*, F Saraç***
*Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, Şişli, İstanbul, Türkiye
**Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Ürolojisi Kliniği Şişli, İstanbul,Türkiye
***Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
AMAÇ: Üriner kateterizasyon genellikle pediatrik yaş grubunda idrar tahlili almak veya idrar çıkışını takip etmek için kullanılır. Kataterizasyon güvenli bir yol olmasına rağmen, bazen ciddi komplikasyonlara da neden olabilmektedir. Bu sunumuzda da idrar tahlili almak için takılan üretral kateterlerin mesane içinde düğümlenmesi ve üretral kateterlerin çıkarılması için minimal invaziv girişim yapılan 2 olgumuz sunulmuştur.
OLGU 1: 2 yaşında kız hasta, idrar kültürü alınması amacı ile 6 french feeding sonda ile mesane kateterize edilmiş, işlem sonrası kateter geri çekilmeye çalışıldığında geri gelmediği görülmüştür. Bunun üzerine çocuk cerrahinin önerisi ile direkt üriner sistem grafisi( DÜSG) çekilmiştir. Çekilen DÜSG'de kateterin mesanede içinde düğümlendiği ve traksiyone ragmen çıkmadığı görülmüştür.Genel anestezi altında bir daha traksiyon denenmiş ancak yine kateterin çıkmadığı görülmüştür. Bunun üzerine 7,5 no’lu sistoskop ile mesaneye girilmiştir. Sistoskop ile girildiğinde kateterin mesane içerisinde düğümlendiği teyit edilmiştir. Mesane izdüşümünden cilde bir kesi yapılarak 3mm lik çalışma portu mesaneye yerleştirilmiştir.Bu çalışma portundan girilen laparaskopik makas yardımı ile düğüm kesilmiştir.Ardından üretral parça çekilerek alınmış, mesane içindeki küçük parça da yine çalışma portundan sokulan tutucu çalışma aleti ile çıkartılmıştır.
OLGU 2: 2 aylık kız hasta, yine idrar kültürü alınması amacı ile 6 french beslenme sondası ile mesane kateterize edilmiş ama sonrasında kateter çıkartılmamamıştır. Çekilen DÜSG'de mesane içerisinde kateterin düğümlendiği görülmüş hasta ameliyathaneye alınmıştır.
Genel anestezi altında 7,5 sistoskop ile girilerek mesane içerisinde kateterin düğümlendiği teyit edilmiş. Mesaneye denk gelecek cilt kısmına kesi yapılarak 3lük çalışma portu mesaneye yerleştirilmiştir. Olgu 1'de olduğu gibi aynı teknik ile kateter kesilip çıkartılmıştır.
SONUÇ: Mesane kateterizasyonu esnasında kateterin mesane içinde düğümlenmesi nadir ama ciddi bir komplikasyondur. Örnek almak için kateterin fazla ilerletilmemesi ve daha sert kolay kıvrılmayan kateterlerin kullanılması gerekmektedir. Mesane içerisinde kateter düğümlenmesinden şüphelenildiğinde DÜSG çekilmesi tanıda yardımcı olacaktır.Tanı kesinleştiğinde sonda çekilmemeli ve tedavide cerrahi düşünülmelidir. Kliniğimizin tecrübeleri doğrultusunda minimal invaziv cerrahi girişimlerin bu komplikasyonların tedavisinde altın standart olduğunu düşünmekteyiz.