PEDURO 2018 9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 40

 ÇOKİM: Çocuk İstismarına Bütüncül Yaklaşım Modeli

M İmamoğlu*, S Kırcı**, SÇ Bilginer***, E Özer**, H Sarıhan*
*Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Trabzon
**Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine, Forensic Medicine , Trabzon
***Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine,Child Mental Health and Illnesses , Trabzon

 ÇOKİM: Çocuk İstismarına Bütüncül Yaklaşım Modeli

M İmamoğlu*, S Kırcı**, SÇ Bilginer***, E Özer**, H Sarıhan*
*Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Trabzon
**Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı, Trabzon
***Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Trabzon

Giriş: Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM), Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ve Çocuk Koruma Merkezleri (ÇKM) ise Üniversiteler bünyesinde kurulmuş cinsel istismara uğramış çocukların ikincil örselenmesini asgariye indirmeyi, adli ve tıbbi işlemlerin bu alanda eğitimli kişilerden oluşan bir merkezde ve tek seferde gerçekleştirilmesini temin etmeyi amaçlayan iki farklı yapılanmadır. Burada 3 yıllık sonuçlarımız analiz edilerek İzlem ve Koruma yapılandırmalarının ilk kez birleştirilerek oluşturulan ‘’ÇOKİM: Çocuk İstismarına Bütüncül Yaklaşım Modeli’’ nin gelişim süreci sunulmuştur.

Materyal ve Metod: 2015-2018 yılları arasında toplam 397 (308 Kız 89 Erkek) olgu merkezde değerlendirildi. 54 olgu şehir dışından kabul edildi. Yaş dağılımı 0-15 yaş arası 277 olgu ve 15-18 yaş arası 120 olgu oldu.

Bulgular: Şüphelilerin yaş dağılımı, Şüphelinin çocuk ve aile ile ilişkisi, İstismarın gerçekleşme şekli, Mağdur çocuğun muayene bulguları, İstismarın bildirim şekilleri, Mağdur çocuk hakkında yapılan işlemler gibi birçok parametre yönünden analizler yapılarak ‘’çocuk istismarına karşı oluşturulabilecek ideal ulusal yaklaşım modeli’’ geliştirilmeye çalışıldı.

Sonuç: Çocuk İhmal ve İstismarı sürecinin yönetimi adli bir sorun olarak ön plana çıkarılmaktadır. Ancak bu durum Adli Tıp değerlendirmesine ek olarak Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Cerrahisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Tıbbi Patoloji anabilim dalları başta olmak üzere multidisipliner değerlendirmeyi gerektirir. Bu nedenle Tıp Fakülteleri sürecin yönetimi ve ulusal bir yaklaşım modeli gelişiminde daha etkin rol üstlenmelidir. Özgün çalışan bir savcı, ASPİM,  Sağlık Bakanlığı, Çocuk polisi ve Baro temsilcileri merkezin zorunlu yapısında bulundurulmalıdır.

 

Close