PEDURO 2018 9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 8

Our laparoscopic experience in patients with non palpable testicle

ŞS Kılıç, Ö Özden, MA Narsat, M Alkan, R Tuncer, Ü Zorludemir
Cukurova University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery

Aim

We aimed to evaluate clinical characteristics and surgical outcomes of the patients with non-palpable testicle (NPT).

Material and Methods

Thirty children who underwent laparoscopic surgery for NPT between 2008-2017 were reviewed, retrospectively.

Results

A total of 35 testicles were evaluated. The median age at diagnosis and operation were 22 (5-144) and 24 months (10-144), respectively. The location of NPT was left-sided (n=18), right-sided (n=7) and bilateral (n=5). Surgical procedures included as follows: First stage Fowler-Stevens(FS1)(n=4), orchiopexy(n=12) and orchiectomy(n=14). Although a testicle was not found in the abdomen or inguinal canal in 8 patients, intra-abdominal testicular vessels and ductus deferences appeared to be normal. Orchiectomy was performed in those patients with atrophic testicle and pathology results revealed the absence of testicular tissue. Orchiectomy was performed in 3 patients with an appearance of thin intra-abdominal testicular vessels and ductus deferences due to testicular atrophy.

Conclusion

Laparoscopic exploration for NPT is a useful and reliable procedure to evaluate the testicle. The imagination of normal cord and testicular vessels entering to inguinal canal may not be an indicator of a healthy testicle. Atrophy formations after orchiopexy in NPT patient seems the major problem for patients.

Palpe edilemeyen testis tanılı hastalarda laparoskopik cerrahi deneyimimiz

ŞS Kılıç, Ö Özden, MA Narsat, M Alkan, R Tuncer, Ü Zorludemir
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç

Palpe edilemeyen testis (PET) tanılı hastaların klinik özelliklerini ve cerrahi sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık.

Araç ve yöntemler

2008-2017 yılları arasında NPT için laparoskopik cerrahi uygulanan 30 hasta retrospektif olarak incelendi.

Sonuçlar

Toplam 35 testis değerlendirildi. Tanı ve operasyon sırasında ortanca yaş sırasıyla 22 (5-144) ve 24 aydı (10-144). Hastalarda PET yerleşimi sol taraflı (n = 18), sağ taraflı(n = 7) ve bilateral (n = 5) idi. Uygulanan cerrahi prosedürler şunlardı: Birinci aşama Fowler-Stevens (FS1) (n = 4), orşiyopeksi (n = 12) ve orşiektomiydi (n = 14). Sekiz hastada karın veya inguinal kanalda testis bulunmamasına rağmen, batın içi testis damarları ve duktus deferensleri normal görünmekteydi. Bu atrofik testisli hastalarda orşiektomi yapıldı ve patoloji sonuçlarında da testis dokusunun olmadığı gösterildi. Testiküler atrofiye bağlı zayıf görünümlü intra-abdominal testis damarları ve duktus deferensleri olan 3 hastaya orşiektomi yapıldı.

Sonuç

PET hastalarında laparoskopik inceleme, testisi değerlendirmek için yararlı ve güvenilir bir prosedürdür. İnguinal kanala giren normal kord ve testiküler damar görünümü, sağlıklı bir testis göstergesi olmayabilir. PET hastalarında orşiopeksi sonrası atrofi gelişimi önemli bir problem gibi görünmektedir.

Close