PEDURO 2018 9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Nursing Presentation - 5

APREUBERTAL GIRL PATIENT WİTH FECAL AND URINARY INCONTINENCEDUE TO CLOACAL MALFORMATION: NURSING APPROACH DURING THE TREATMENT

D Özcan, G Karagüzel, M Melikoğlu
Akdeniz University School of Medicine Department of Pediatric Surgery, Antalya

Background / Aim: Persistent cloaca and cloacal exstrophy are rare congenital anomalies of anorectum and urogenital system. In cases of persistent cloaca, rectum, vagina and urethra open onto the perineal area as a single common channel. Cases of cloacal exstrophy have abdominal wall defect associated with intestinal and exstrophy of urogenital organs. Herein, it was aimed that to discuss the importance of the delayed operations and nursing care in order to provide an easier adaptation to the daily life for the patients with cloacal malformation.

Case: An 11-year-old female patient applied to our clinic with complaints of visible distortion at genital area, urinary and fecal incontinence. It was deduced from her history that she got a diagnosis of cloacal malformation at birth, and then abdominal wall defect repair and end-colostomy were performed in neonatal period. She also got abdominoperineal pull-trough with vaginoplasty and urethroplasty at the age of two. It was determined at the following controls that the patient has urinary and fecal incontinence. At the age of 11 years old, the patient got diagnosticcystoscopy, bladder augmentation, bilateral ureteroneocystostomy, Monti procedure, MACE, bilateral iliacosteotomy, and externalfixation in our clinic. Within that period, our patient had nursing care and procedures in accordance with NANDA nursing interventions. After being hospitalized for 64 days, the patient was discharged from hospital following establishment of continence. During those days, the patient was provided psychological support from child and adolescent psychiatry.

Conclusion: In such cases,medical management is as both time-consuming and complex. For the children with cloacal malformation, the pre-operative and post-operative nursing care is as important as the operation itself, in order to reduce the complications to minimum and to satisfy both patients' and parents' needs. As a result, it was easier for our patient to adapt to daily life.

ÜRİNER VE FEKAL İNKONTİNANSI OLAN KLOAKAL MALFORMASYONLU PREPUBERTAL BİR KIZ OLGU: TEDAVİ SÜRECİNDEKİ HEMŞİRELİK YAKLAŞIMI

D Özcan, G Karagüzel, M Melikoğlu
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Antalya

Önbilgi/Amaç: Persistan kloaka ve kloakal ekstrofi, anorektum ve ürogenital sistemin seyrek görülen konjenital anomalilerindendir. Persistan kloakalı olgularda rektum, vajina ve üretra ortak bir kanal ile perineal bölgeye açılır. Kloakal ekstrofili olgularda ise karın duvarı kapanmasında yetersizlik ile birlikte bağırsaklar veüro-genital organların ekstrofisi vardır. Bazen de daha karmaşık kloakal malfarmosyonlar söz konusu olabilir. Burada, nadir görülen kloakal malformasyonlu bir olgunun ilk aşama onarımlarından sonra günlük hayata uyumu sağlamak için geç dönemde yapılan ameliyatların ve bunlarla birlikte hemşirelik bakımının tartışılması amaçlanmıştır

Olgu: 11 yaşında kız hasta, genital bölgede görünüm bozukluğu, idrar ve dışkı kaçırma yakınmalarıyla kliniğimize başvurdu. Öyküsünden yenidoğan döneminde kloakal malformasyon tanısı konularak karın ön duvarındaki defektin onarıldığı ve uç kolostomi uygulandığı öğrenildi. 2 Yaşında iken abdomino-perinalpull-trough ile beraber vajinoplasti ve üreteroplasti yapılmış. Takiplerinde dışkı ve idrar kaçırma şikayeti gelişen hastaya 11 yaşında tanısal sistoskopi, mesane ogmentasyonu, bilateral üreteroneosistostomi, Monti prosedürü, MACE, bilateral iliakosteotomi ve eksternal pelvik fiksasyon yapıldı. Bu süreçte, hastamıza, NANDA hemşirelik tanılarına uygun olarak hemşirelik bakımı ve girişimleri uygulandı. Hasta 64 gün hospitalizasyon sonrası idrar ve dışkı kontinansı sağlanarak taburcu edildi. Bu süre içerisinde çocuk psikiatrisi desteği de sağlandı.

Sonuç: Bu olgularda tıbbi tedavi süreci hem uzun hem de karmaşık seyretmektedir. Kloakal malformasyonlu çocuklarda operasyonun önemi kadar, operasyon öncesi ve sonrası hemşirelik bakımı da hastanın/ailesinin memnuniyeti ve komplikasyonların en aza indirilmesi açısından son derece önemlidir. Sonuç olarak hastamızın günlük hayata uyumu daha kolay hale gelmiştir.

Close