PEDURO 2018 9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster With Presentation - 16

Open pyeloplasty in infants

T Özdemir*, A Sayan*, T Altundağ*, G Köylüoğlu**
*University Of Medical Sciences, Tepecik Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Izmir Katip Celebi University Department of Pediatric Surgery

Aim:

To compare the efficacy of pyeloplasty in infants with ureteropelvic junction obstruction (UPJO) with older children.

Patients and method:

Children who underwent dismembered pyeloplasty because of UPJO were grouped as under 1 year old and older 1 year old. Medical records were reviewed retrospectively. Surgical procedures, hospitalization period, complications and postoperative follow-up data were compared.

Results:

Between January 2014 and December 2018, 48 children were operated because of UPJO. Nineteen of these patients were younger than 1 year old. All patients in infantile group were diagnosed antenatally. Fourteen of other 29 patients also were diagnosed antenatally. All the patients in both groups were underwent open dismembered pyeloplasty by upper transverse extraperitoneal mini incision. Double-J stents were placed peroperatively and stents were removed 4-5 weeks postoperatively by cystoscopy. All patients were discharged from hospital at postoperative first day except one patient from infantile group. No complication were encountered in both groups except one infant whose double-J stent was prolapsed from urethra in early postoperative period. Mean follow-up period is 13 (6-24) months. None of the patients from both groups required secondary intervention. Hydronephrosis is regressed in all patients in both groups.

Conclusion:

Antenatal ultrasonography and postnatal close follow-up enabled the diagnosis of UPJO in younger ages. Surgical treatment should not be delayed in patients whose hydronehrosis is increased and renal functions are decreased. Pyeloplasty results are succesfull in infantile ages.

İnfantlarda açık pyeloplasti

T Özdemir*, A Sayan*, T Altundağ*, G Köylüoğlu**
*Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç:

Üreteropelvik bileşke darlığı (UPBD) tanısı ile ameliyat edilen infantlarda cerrahi tedavinin etkinliğinin ileri yaşlardaki çocuklarla karşılaştırılması.

Hastalar ve Yöntem:

Kliniğimizde 4 yıllık dönemde ÜPBD tanısı alan ve açık pyeloplasti uygulanan hastalar, 1 yaş altı ve 1 yaş üstü olarak gruplandırılmış, hastaların tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Uygulanan cerrahi yöntem, hastanede kalış süreleri, komplikasyonlar ve ameliyat sonrası dönemdeki izlem sonuçları karşılaştırılmıştır.

Sonuçlar:

Kliniğimizde Ocak 2014 ile Aralık 2018 tarihleri arasında pyeloplasti uygulanmış 48 hastanın 19’u 1 yaş altındadır. Bir yaş altında cerrahi tedavi uygulanan 19 hastanın tümünde hidronefroz tanısı antenatal olarak konmuştur. Diğer 29 hastanın ise 14’ü antenatal tanılıdır. Her iki grup hastaya üst transvers ekstraperitoneal mini insizyon ile dismembered pyeloplasti uygulanmıştır. Peroperatif double-J stent yerleştirilen hastaların stentleri 4-5. Haftalarda sistoskopi ile çıkarılmıştır. Bir yaş altındaki iki hasta dışında tüm hastalar postoperatif birinci günde taburcu edilmişlerdir. Bir yaş altı grubundaki bir hastada double-J stentin postoperatif erken dönemde üretradan çıkması dışında hiçbir hastada herhangi bir komplikasyon görülmemiştir. Ortalama takip süresi 13 (6-24) aydır. İkincil cerrahi gerektiren herhangi bir hasta olmamıştır. Tüm hastalarda ameliyat edilen böbrekte hidronefrozda gerileme saptanmıştır.

Tartışma:

Antenatal ultrasonografinin yaygınlaşması ve postnatal takiplerin düzenli olması ile ÜPBD çok erken yaşlarda tanınabilmektedir. Böbrek parankiminde ileri derecede incelme ve böbrek fonksiyonlarında kayıp saptanan hastaların cerrahi tedavisi için zaman kaybedilmemelidir. İnfantil dönemde uygulanan pyeloplasti oldukça iyi sonuçlar vermektedir.

Close