PEDURO 2018 9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation Short - 42

Clinical Properties of Spina Bifida Patients with Jarcho Levin Syndrome

ŞK Özel*, İ Alataş**, H Canaz**, R Caymaz**
*Istanbul Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
**İstanbul Bilim University Spina Bifida Research Center Department of Pediatric Neurosurgery

Aim

Jarcho Levin Syndrome (JLS) is diagnosed when vertebral and costal anomalies are associated with spina bifida. The aim of this study was to delineate the clinical properties with the comparison of spina bifida patients with or without JLS.

Materials and Methods

Patients who were treated in our Spina Bifida Center were enrolled retrospectively. Patients who had the diagnosis of JLS and randomly selected spina bifida (SB) patients were compared. Age, gender, presence of VP shunt, urinary tract infection, clean intermittent catheterization (CIC), consitipation, anticholinergic usage, presence of hydronephrosis, renal scarring, vesicoureteral reflux, bladder wall thickness, bladder capacity, compliance, detrusor activity, sphincter avtivity and residual urine were compared with student’s t test and chi square test.

Results

A total 60 patients were diagnosed as JLS among 900 SB patients. Randomly selected 100 SB patients were chosen for comparison. JLS was found in girls in a rate of  40%, in SB 17%  (p=0,001), in JLS need for VP shunt was 41,6%, in SB 22% (p=0,01), CIC was necessary in 30% of JLS patients and 36% in SB patients (p=0,045), anticholinergic was used in 25% of JLS patients and 29% in SB patients (p=0,026). Mean bladder wall thickness was 2,75±1,29 mm in JLS and 3,38±1.1mm in SB (p=0,05).

Discussion

Female gender is more prominent in JLS when compared to SB and more VP shunting may be needed in these patients. More need for CIC, more frequent anticholinergic need and increased bladder wall thickness in SB may show that bladder is more affected in SB than JLS. It is possible to say that thoracal vertebral and costal anomalies in JLS may affect  bladder less from urological point of view.

 

Jarcho Levin Sendromu Olan Spina Bifida Hastalarının Klinik Özellikleri

ŞK Özel*, İ Alataş**, H Canaz**, R Caymaz**
*İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**İstanbul Bilim Üniversitesi Spina Bifida Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Beyin Cerrahisi Kliniği

Amaç

Jarcho Levin Sendromu (JLS) tanısı , spina bifidaya eşlik eden vertebra ve kosta anomalileri varlığında konulmaktadır. Bu çalışmanın amacı JLS olan spina bifidalı (SB) hastaların olmayanlarla kıyaslanarak klinik özelliklerinin ortaya konulmasıdır.

Materyel ve Metod

Spina Bifida Uygulama ve Araştırma Merkezimizde takip edilen hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. JLS tanısı alan hastalar ile randomize olarak seçilen SBli hastalar karşılaştırıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, tanısı, şant varlığı, idrar yolu enfeksiyon varlığı, temiz aralıklı kateterizasyon (TAK) varlığı, kabızlık, antikolinerjik kullanımı, hidronefroz varlığı, renal skar, vezikoüreteral reflü, mesane duvar kalınlığı, mesane kapasitesi, kompliansı, detrusor aktivitesi, sfinkter aktivitesi ve rezidü idrarları kik kare ve student t testi ile karşılaştırıldı.

Sonuç

Toplam 900 hasta içinde 60 hasta JLS tanısı aldı.  Randomize olarak 100 SBli hasta karşılaştırma için seçildi. Yapılan karşılaştırmada JLS hastalarının %40’ı kız, SB de bu oran  %17 idi (p=0,001), JLS de şant %41,6, SB de %22 (p=0,01), JLS de  TAK %30 gerekli iken SB de %36 (p=0,045), JLS de antikolinerjik kullanımı %25, SB de %29 (p=0,026) ve JLS de mesane duvar kalınlığı 2,75±1,29 mm, SB de 3,38±1.1 mm (p=0,05) bulundu.

Tartışma

JLS spina bifidaya göre daha çok kızlarda görülen bir hastalıktır ve daha çok ventriküloperitoneal şant gerektirebilir. SB de daha fazla TAK gerekliliği, daha sık antikolinerjik ihtiyacı ve artmış mesane duvar kalınlığı olması mesanenin SB de JLS den daha fazla etkilendiğini düşündürmektedir. Torakal kosta ve vertebra anomalilerinin ürolojik bakış açısı ile JLSde mesaneyi daha az etkilediğini söylemek mümkündür.

Close