Oral Presentation Long - 11
Successful therapy with pelvic floor exercise and cataplexy drugs in patients with Giggle incontinence
FB Şimşek*, F Doğaneroğlu*, P Ertan**, EN Akyol Önder**, C Taneli*
*Manisa Celal Bayar University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology Manisa, Turkey
**Manisa Celal Bayar University, Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Nephrology
Porpuse: Giggle incontinence or enuresis risoria is a socially embarrassing problem characterized by involuntary and unpredictable loss of urine with laughter. The cause of giggle incontinence is unknown, although a functional relationship to cataplexy (local relaxation of the urethral sphincter) was suggested. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of pelvic floor exercise combination with cataplexy drugs in the treatment of giggle incontinence
Material and Methods: Between 2017 -2019, patients presenting with complaints of urinary incontinence during laughing were evaluated for this study. Four adolescent girls were included in the study, which did not show any abnormality in their physical and neurological examinations. Giggle incontinence was diagnosed when involuntary complete bladder emptying in response to laughter at least 2 times a day but not associated urge incontinence. Urinary and wetting frequency was assessed before and after the treatment.
Results: Voiding symptom score was found as (mean 6.2). All patients previously treated with anticolinergics without success. All patients had normal curve with uroflow and no increase in pelvic floor activity during voiding. Two girls prescribed 10 mg methylphenidate/daily and 2 girls prescribe 25mg imipramine/daily. All patients were instructed to perform pelvic floor exercises using ball and elastic bands for pilates. The first success was achieved at one month in one case and the second month in the remaining. At the end of 3 months of combined therapy, all cases were achieved complete success. After six months of combined treatment, no relapse was observed in our cases. The cataplexy medication appears to prevent spontaneous activation of pontine micturation center in response to laughter, eliminating the cascade of events that results in bladder emptying. The purpose of pelvic floor exercises is to recognize and strengthen these muscles. In all of our cases, it was possible to teach how to control these muscles with the pelvic floor exercises during the first incontinence sensation.
Conclusion: Giggle incontinence either mostly neurologically mediated or mostly bladder and pelvic floor dysfunction. It is probably caused by multifactorial reasons and different variables are effective for each individual. Pelvic floor exercises and cataplexy medication combination was seen as a variable option for giggle incontinence.
Giggle inkontinanslı olgularımızın pelvik taban egzersizi ve katapleksi tedavisinde kullanılan ilaçlarla kombine tedavisi
FB Şimşek*, F Doğaneroğlu*, P Ertan**, EN Akyol Önder**, C Taneli*
*Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
**Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
Giriş: Giggle inkontinans veya enürezis risoria gülme ile tetiklenen istemsiz olarak mesanenin tam olarak boşalmasına neden olan sosyal bir sorundur. Giggle inkontinansın nedeni henüz kesin olarak bilinmemektedir. Üriner sfinkterin beklenmeyen ani relaksasyonu nedeniyle katapleksi ile fonksiyonel bir ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda giggle inkontinans olgularında pelvik taban egzersizi ve kataplekside kullanılan ilaçlarla kombinasyonun tedavideki etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: 2017-2019 yılları arasında işeme bozuklukları polikliniğimize gülerken idrar kaçırma şikayeti ile başvuran hastalar değerlendirildi. Fizik ve nörolojik muayenesinde anomali saptanmayan 4 adölesan kız olguya Giggle inkontinas tanısı konuldu. Giggle inkontinansı tanısı için beraberinde urge ve urge inkontinası olmadan, günde en az 2 kez gülme ile tetiklenen tam mesane boşalması şartı arandı. İdrar yapma ve gülerken idrar kaçırma sıklığı tedavi öncesi ve sonrasında kaydedildi.
Bulgular: Olguların işeme semptom skoru (ort. 6.2) saptandı. Tüm olgulara daha önce antikolinerjik ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılmış ve başarısız olunmuştu. Olguların tümünde üroflov da normal işeme eğrisi mevcuttu ve işeme sırasında pelvik taban aktivitesi artışı olmadığı görüldü. 2 olguya günde tek doz(sabah) 10mg methylphenidate, 2 olguya tek doz 25 mg İmipramin başlandı. Eş zamanlı olarak pelvik taban kaslarının farkındalığı ve güçlendirilmesi için plates topu ve lastik bantları ile pelvik taban egzersizleri uygulandı. Olgumuzın birinde 1. ayda diğerlerinde 2. ayda ilk başarı sağlanırken, 3 aylık kombine tedavi sonunda olguların tümünde tam başarıya ulaşıldı. Altı aylık kombine tedavi sonrasında olgularımızdan hiçbirinde relaps görülmedi. Katapleksi ilaçlarının pontin işeme merkezinin spontan aktivasyonunu engellediği ve gülmeyle tetiklenen ve mesanenin tamamen boşaltılmasına neden olan olaylar zincirini kırdığı düşünülmektedir. Pelvik taban egzersizlerinin amaçı bu kaslarının farkına varılması ve güçlendirilmesidir. Tüm olgularımızda pelvik taban egzersizleri ile ilk inkontinans hissi sırasında bu kasları güçlü birşekilde kontrol etmenin öğretilmesi mümkün olmuştur.
Sonuç: Giggle inkontinansın etiyolojisinin nörolojik mi yoksa mesane ve pelvik taban disfonksiyonuna mı bağlı olduğu henüz aydınlatılamamıştır. Büyük olasılıkla multifaktoriyel nedenlerle oluşmaktadır, ve farklı bireylerde farklı faktörler etkili olabilmektedir. Pelvik taban egzersizleri ve katapleksi ilaçları giggle inkontinansın tedavisinde etkili bir kombinasyon gibi gözükmektedir.