Nursing Presentation - 2
Is biofeedback possible wiıthout special software?
S Gür, Y Issı, S Tiryaki
Gaziantep Cengiz Gokcek Maternity and Children's Hospital
Aim
Management of dysfunctional voiding is challenging. There is no proven benefit of medications or spesific interventions other than urotherapy. Biofeedback is one of the components of urotherapy. The aim of this abstract is to share our biofeedback method.
Patients-Methods
Besides the doctors, a nurse works as a full-time urotherapist in our voiding school to deal with bladder-sphincter dysfunctions. Children with a diganosis of dysfunctional voiding undergo an intense urotherapy program starting with 3-4 sessions in a week. Then weekly sessions follow and adjustments are made for each patient. Urotherapy involves demystification of urinary anatomy and physiology for the child, postural training, pelvic floor biofeedback and uroflowmetry. However, there is no special equipment or software for bioeedback in our hospital. We therefore perform pelvic floor training using the EMG trace with the patients who can cooperate.
Results
Special software and equipments for biofeedback increase patient cooperation; however, they are not available in every center due to financial problems. We observed that children over 5 years can perform a pelvic floor training exercise with the commands of the urotherapist following the EMG trace.
Conclusion
Our experience shows that biofeedback can be performed without special software or equipment. The most important thing about urotherapy is an urotherapist who organizes patient-special programs and allocates enough time for each patient.
Özel yazılım olmadan biofeedback mümkün mü?
S Gür, Y Issı, S Tiryaki
Gaziantep Cengiz Gökcek Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Hastanesi
Amaç
Disfonksiyonel işeme çocuk ürolojisinde tedavisi zor hastalıklardan biridir. Üroterapi dışındaki yöntem ve ilaçların hastalığın tedavisinde kanıtlanmış yeri bulunmamaktadır. Üroterapinin öğelerinden birisi biofeedback uygulamasıdır. Bu bildiriyle hastanemizde uygulanmakta olan biofeedback yönteminin paylaşılması amaçlanmıştır.
Hasta-yöntem
Hastanemizde mesane sfinkter disfonksiyonlarının tedavisi için bir işeme eğitim merkezi oluşturulmuş olup hastalar hekimlerin yanı sıra tam zamanlı olarak bu işle ilgilenen bir hemşire tarafından takip edilmektedir. Disfonksiyonel işeme tanısı alan olgular ilk hafta gün aşırı, sonrasında haftalık seanslar ile takip edildikleri yoğun bir üroterapi programına alınmaktadır. Hastaların takiplerindeki gelişime göre hastalara özel programlar oluşturulmaktadır. Üroterapi uygulaması çocuğa anatomi ve işeme fizyolojisinin anlatılması, postural eğitim, pelvik taban kaslarının farkındalılığı, gevşetmenin öğretilmesi, pelvik taban biofeedback ve üroflovmetri öğelerinden oluşmaktadır ancak biofeedback için hastanemizde özel bir cihaz ya da ürodinami cihazında yazılım bulunmamaktadır. Bu sebeple uyum sağlayabılecek hastalara EMGdeki patern gösterilerek kas-gevşet egzersizi yaptırılmaktadır.
Bulgular
Biofeedback için özel yazılımlar çocukların ilgisini çeken oyunlarla tedaviye uyumu arttırmaktadır. Ancak hastane yönetimlerinin maddi kaygıları sebebiyle her merkezde ulaşılamamaktadır. Hastanemizde uygulanmakta olan yönteme 5 yaş ve üzeri çocukların hızla uyum sağladığı ve üroterapistin direktifleriyle özel yazılımla sağlanana benzer bir sık-gevşet egzersizinin uygulanabildiği görülmüştür.
Sonuç
Hastanemiz deneyiminin, özel yazılımlar olmadan da biofeedback yapılabileceğini; üroterapide temel öğenin hastalara gerektiğince vakit ayırarak her hastaya özel programlar belirleyip onlarla birebir ilgilenen bir üroterapist olduğunu göstermekte olduğu düşünülmüştür.