PEDURO 2019 10. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 21

Evaluation of Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) Efficacy in Enuresis Nocturna in Children

YA Baltrak
Kocaeli Derince Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery

İntroduction

Monosymptomatic enuresis nocturna (EN) is seen in 5-10% of children 7 years and older. Supportive therapy, desmopressin and enuretic alarms are used in the first-line treatment. TENS, which is quite popular nowadays, shows its effect by neuromodulation. In some studies, TENS therapy has been reported to be effective in children with voiding dysfunction. Based on this information, we aimed to investigate the anti-enuretic activity of TENS in children with nocturnal polyuria.

Materials and Methods

Twenty-three patients aged between 7 and 13 years with 3 or more bedwetting complaints were enrolled in the study. Children had no nocturnal polyuria and had previously received enuresis nocturna treatment. Patients were evaluated with urination somptom score. All patients underwent ultrasound-complete bladder capacity, post-cavity residual urine volume and bladder wall thickness measurements. Uroflowmetry and urinary flow rates and voiding patterns were evaluated. The classic mobile TENS device (PREMIUM400®, DOMINO s.r.I., Veneto ITALY, Codogne, IT) was placed with the help of 2 electrodes, which corresponded to the sacral S2 / S3 level of the patients. Each day for 30 minutes, TENS was administered with a pulse rate of 80-100 ms and a low frequency (20-30Hz) for six weeks.

Results

There was no statistically significant difference in the voiding symptom scores, voiding patterns, urinary bladder wall thickness measurements, uroflowmetry measured urine volume and flow rates in our patients who were followed up with TENS treatment for six weeks. After the treatment, no significant regression was observed in the complaints of enuresis nocturna.

Conclusions

In this study, TENS has not seen the anti-enuretic effect of TENS in the treatment of EN. Due to the small number of cases, it is difficult to reach a conclusion. Therefore, we think that more comprehensive studies are needed on this subject.

Çocuklarda Enürezis NokturnaTedavisinde Transkutanöz Electrical Nerve Stimulation (TENS) Etkinliğinin Değerlendirilmesi Tek Merkez Sonuçlarımız

YA Baltrak
Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği

Giriş

Monosemptomatik enürezis noktürna (EN) 7 yaş ve üzeri çocukların % 5-10 arasında görülür. Birinci basamak tedavisinde destek tedavisi, desmopresin ve enüretik alarmlar kullanılır. Günümüzde oldukça popüler olan TENS, nöromodülasyon ile etkisini gösterir. Bazı araştırmalarda işeme disfonksiyonu olan çocuklarda TENS tedavisinin etkili olduğu bildirilmiştir. Bizde bu bilgiden yola çıkarak noktürnal poliürisi olmayan EN’li çocuklarda TENS’in anti-enüretik etkinliğini araştırmayı amaçladık

Gereç-Yöntem

Çalışmamıza haftada 3 ve daha fazla yatak ıslatma şikayetleri olan 7-13 yaşları arasında yirmi üç hasta çalışmaya alındı. Çocuklarda noktürnal poliüri yoktu ve daha önce enürezis nokturna tedavisi almışlardı. Hastalar işeme somptom skoru ile degerlendirildi. Tüm hastalara ultrason ile tam sıkışıklık anında mesane kapasiteleri, miksiyon sonrası rezidü idrar miktarı ve mesane duvar kalınlığı ölçümleri yapıldı. Üroflowmetri ile idrar akım hızları ve işeme paternleri değerlendirildi. Klasik mobil TENS cihazı (PREMIUM400®, DOMINO s.r.İ., Veneto ITALY, Codogne, IT) ile hastaların sakral S2/S3 hizasına denk gelecek şekilde 2 adet elektrot yardımıyla yerleştirildi. Her gün, 30 dakika süreyle, altı hafta boyunca, 80-100 ms puls hızıyla ve düşük frekansla (20-30Hz) TENS uygulandı.

Bulgular

Altı hafta boyunca uyguladığımız TENS tedavisi ile tedaviden sonra takip edilen hastalarımızın işeme semptom skorlarında, işeme paternlerinde, ulrason ile mesane duvar kalınlığı ölçümlerinde, üroflowmetri ile ölçülen idrar miktarı ve akım hızları ölçümlerinde istatistiksel anlamlılık saptanmadı. Tedavi sonrası enürezis nokturna şikayetlerinde de bir anlamlı gerileme olmadığı görüldü.

Sonuç

Bu çalışmada hastalarımız EN tedavisinde TENS’in anti-enüretik etkisini görmemiştir. Vaka sayımızın azlığı nedeniyle bir sonuca varmamız zordur. Bu nedenle bu konu hakkında daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Close