Oral Presentation Long - 3
ACT OF ESTROGEN AND ESTROGEN RECEPTORS IN THE ETIOLOGY OF IDIOPATHIC URETHRITIS IN BOYS
H Deliağa, H Tosun, B Karabulut, HT Tiryaki
University of Health Sciences, Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Training and Research Hospital Department of Pediatric Urology
Idiopathic urethritis (IU) was first described by Williams and Mikhael in boys aged 5-15 years old. It was defined as a self-limiting condition appeared with urethrorrhagia, dysuria and hematuria without a proper etiology. Since than many clinical reports are published trying to find out etiology of this disease.
The 24 boys who were presented with the complaints of urethrorrhagia and dysuria are evaluated. The clinical work up is constituted by urinalysis, ultrasound of the urinary system, uroflowmetry and cystourethroscopy. Punch biopsy of the affected urethral region is performed in all patients. The biopsy specimens are evaluated by immunohistochemical staining for estrogen receptors. The estrogen receptors were detected in pathologic examination.
The explanation of the etiology was not more than a metaphor composed of clinical findings of the patients. These metaphors are infectious, immunological and abnormal vesical and urethral dynamics caused by previous hypospadias surgery, meatal stenosis, circumcision or dysfunctional elimination syndrome. Although there are several authors remarking the role of hormones in the etiology, their attempts did not go further than an opinion. This study is the first figuring out the presence and possible role of estrogen receptors in IU. Another proof of estrogen receptor theory for the etiology of IU is successful treatment attempts made by steroid administration. It has been shown that glucocorticoids inhibits the estrogen responses by inhibiting estrogen to bind to estrogen receptor.
ERKEK ÇOCUKLARDA İDİOPATİK ÜRETRİT ETYOLOJİSİNDE ÖSTROJEN VE RESEPTÖRLERİNİN ROLÜ
H Deliağa, H Tosun, B Karabulut, HT Tiryaki
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Ürolojisi Kliniği
İdiopatik üretrit 5-15 yaş erkek çocuklarını etkileyen, üretroraji, disüri ve hematüri ile kliniğe yansıyan ve kendi kendini sınırlandıran, kesin etyolojisi bilinmeyen bir hastalık olarak tariflenmiştir. Yapılan bu ilk tariften sonra bu hastalığın etyolojisini açıklamaya çalışan pek çok bildiri yayınlanmıştır.
Üretroraji ve disüri şikayeti ile başvuran 24 hasta değerlendirildi. Tüm hastalara idrar incelemeleri, üriner sistem ultrasonografileri, uroflowları değerlendirildikten sonra sistoüretrografi uygulandı. Endoskopik girişim sırasında hastalıkla ilgili olduğu saptanan üretra bölümlerinden punch biopsiler alındı. Biopsi spesimenleri immünohistokimyasal olarak östrojen reseptörleri varlığı açısından değerlendirilerek tüm hastalarda reseptörlerin varlığı gösterildi. Biopsiye bağlı bir komplikasyon saptanmadı.
Bugüne kadar yayınlanan bildirilerde idiopatik üretritin etyolojisine yönelik yapılan yorumlar klinik bulgulardan oluşan metaforlardan ibarettir. Bu metaforlar mikroorganizmalar, immünolojik durumlar ve mesane ve üretra dinamiklerini bozan hipospadias onarımı, meatal stenoz, sünnet ve disfonksiyonel eliminasyon sendromu gibi durumlardır. Her ne kadar birkaç bildiride hormonların bir rolü olabileceği belirtilmişse de bu bir fikirden öteye geçmemiştir. Bu çalışma östrojen reseptörlerinin bu hastalarda varlığını gösteren ilk çalışmadır. Östrojenin etyolojide rol oynadığını gösteren bir başka kanıt ise sistoskop aracılığıyla glukokortikoid enjeksiyonu ile bu hastaların semptomlarında düzelme sağlanmasıdır. Glukokortikoidler östrojenin reseptörüne bağlanmasını engelleyerek östrojen yanıtını engellemektedir. Yaşla birlikte sayıca azalan östrojen reseptörleri ve dolaşan östrojen miktarının da azalması hastalığın kendini sınırlamasını ve yaş ilerledikçe spontan düzelmesini de açıklamaktadır.