PEDURO 2019 10. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 10

Splenogonadal Fusion Anomaly Determined During Laparoscopic Orchiopexy; Case Report

AK Mansıroğlu, Ö Çağlar, T Chyndolotov, B Fırıncı, M Yiğiter, AB Salman
Ataturk University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Erzurum

Introduction:

Splenogondal fusion is an anomaly seen mostly in male and in the left testicle of the patient. It is a very rare congenital anomaly. There are two types of splenogonadal fusion. One of them is a continuous type which was connected by a band with the spleen. The other one is the discontıues type which has the adhesion between the spleen and the gonad without band. It is often detected incidentally during the examination of nonpalpable testes or during other investigations. Herein, we aimed to present a case which was about splenogonadal fusion anomaly that was detected when laparoscopy was performed for nonpalpable testis.

Case:

An 20-month-old boy was referred for bilateral undescended testicle. Physical exam revealed a non-palpable left testicle and a right palpable undescended testicle in proximal of right inguinal ring. We wanted to check place of left testis with abdominal US. US was said that the patient’s left testicle had placed into the abdomen. Patient was operated on scheduled date. Right orchiopexy was performed and after left inguinal exploration laparoscopy was performed for the left testis. Splenogonadal fusion was the cause of left undescended testis during laparoscopy and this was accompanied by omphalomesenteric canal residues. The spleen showed adherence of the vessels and the spermatic cord of the left testicle(Discontinues splenogonadal fusion). Omphalomesenteric canal excision was performed. Left testis and its attachments were removed from the spleen and left testis lowered to the scrotum. Left orchiopexy procedure was completed.In the control examinations, both testes were found in scrotum.

conclusion:

Splenogonaladal fusion anomaly is a rare congenital anomaly. It may be presented as an undescended testicle or a palpable peritesticular mass. Splengondal fusion anomalies may be associated with congenital anomalies such as omphalomesenteric canal anomaly, anorectal malformations, cardiac anomalies. As with our patient, a careful dissection during laparoscopic orchiopexy can often be successfully excised without damaging the spleen tissue, testes and vascular structures.

Laparoskopik Orşiopeksi Sırasında Tespit Edilen Splenogonadal Füzyon Anomalisi; Olgu Sunumu

AK Mansıroğlu, Ö Çağlar, T Chyndolotov, B Fırıncı, M Yiğiter, AB Salman
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Erzurum

Giriş:

Splenogondal füzyon daha çok erkeklerde ve hastanın sol testisinde görülen bir anomalidir. Çok nadir görülen konjenital bir anomalidir. Dalak ile bir band vasıtasıyla devamlılık gösteren ya da dalağa bir band olmaksızın yapışmış gonad şeklinde görülen iki tipi bulunmaktadır. Splenogonadal füzyona konjenital anomaliler eşlik edebilir. Sıklıkla nonpalpabl testis araştırılması sırasında ya da başka nedenlerle yapılan tetkikler sırasında rastlantısal olarak tespit edilir. Biz burada nonpalpabl testis nedeniyle yapılan laparoskopi sırasında tespit edilerek tedavi edilen splenogonadal füzyon anomalisi olan bir olguyu sunmayı amaçladık.

Olgu:

Bilateral inmemiş testis nedeniyle polikliniğe başvuran 20 aylık erkek hasta. Yapılan muayenede sağ testis inguinal kanal proksimalinde palpe edildi. Sol testis ise fizik muayenede palpe edilemedi. Yapılan skrotal ve batın USG’de sağ testis inguinal kanal proksimalinde, sol testisin ise karın içinde inguinal ringe yakın yerleşimli olduğu tespit edildi. Ameliyata alınan hastaya sağ orşiopeksi yapıldıktan sonra inguinal eksplorasyonda bulunamayan sol testis için laparoskopi yapıldı. Laparoskopi sırasında sol inmemiş testisin nedeninin splenogonadal füzyon olduğu ve buna omfalomezenterik kanal artığının eşlik ettiği görüldü. Dalağa sol testisin damarlarının ve spermatik kordunun yapışık olduğu görüldü (Discontinues tipi splenogonadal füzyon). Omfalomezenterik kanal eksizyonu yapıldı. Sol testis ve vasküler yapıları dalaktan ayrılarak skrotuma indirildi. Sol orşiopeksi işlemi tamamlandı. Kontrol muayenelerinde her iki testisin de skrotumda olduğu görüldü.

Tartışma/Sonuç:

Splenogonaladal füzyon anomalisi oldukça nadir görülen bir konjenital anomalidir. İnmemiş testis ya da palpabl peritestiküler kitle şeklinde bulgu verebilir. Splengondal füzyon anomalisine omfalomezenterik kanal anomalisi, anorektal malformasyonlar, kardiyak anomaliler gibi konjenital anomaliler de eşlik edebilir. Hastamızda olduğu gibi laparoskopik orşiopeksi sırasında dikkatli bir diseksiyonla çoğunlukla dalak dokusu, testis ve vasküler yapılarına zarar vermeden başarılı bir şekilde eksize edilebilir, tespit edilen ek anomalilere de rahatlıkla müdahale edilebilir.

Close