PEDURO 2021 11. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 25

Pneumovesicoscopic Politano-Leadbetter Ureteroneocystostomy In Children; A Novel Modification of The Original Technique

B Özbulut*, BD Demirel*, S Hancıoğlu*, T Pamuk*, Ü Bıçakcı**, E Arıtürk*, F Bernay*, B Yağız**
*Ondokuz Mayıs University department of Pediatric Surgery
**Ondokuz Mayız University department of Pediatric Surgery And Division Of Pediatric Urology

Open ureteral reimplantation is the gold standard treatment of vesicoureteral reflux (VUR) and Cohen’s reimplantation is the most popular technique. Politano-Leadbetter (PL) technique is an anatomical technique but is not as popular as Cohen. We report our experience on minimally invasive (pneumo-vesicoscopic) correction of ureterovesical conditions by using PL technique to provide an anatomical repair.

Among the 25 patients who had pneumo-vesicoscopic ureteral reimplantation between December 2017 and December 2019, 21 patients without conversion were retrospectively evaluated. The procedure started with cystoscopy for fixation of the bladder wall and working ports (a 5 mm and two 3 mm ports). After cystoscopy, the ureter is mobilized intravesically, neo-hiatus is created cranially and ureter is pulled in the bladder from the neo-hiatus. After repairing the native hiatus and narrowing the neo-hiatus, a submucosal tunnel is created and ureter is reimplanted according to PL principle. A double j stent is inserted to protect the anastomosis. The ureteral stent is removed at least 3 weeks thereafter.

Indications for surgery were VUR (n=16), megaureter (n=2 and paraureteral diverticulum with or without VUR (n=3). Four patients were converted to open (16%) for air leak (n=1), ureteral injury (n=1), epigastric arterial injury (n=1) and fibrotic bladder (n=1). Intraoperative complications were seen in 4 (19%) and only one resulted in conversion. Postoperative complications were seen in 3 patients (14%) and only one required surgical intervention (Clavien 3b). The success rates were 97% (34/35 ureters) , 95% (18/19 patients) and 93% (13/14 patients with control cystogram).

Pneumovesicoscopic ureteral reimplantation according to PL principle is an anatomical and reproducible technique that has similar success rates with the open counterpart. Longer surgical duration and higher complication rates may be reduced with increasing experience. Larger case series with longer follow up is necessary to establish the long term results of the procedure.

Çocuklarda Pnömovezikoskopik Politano-Leadbetter Üreteroneosistostomi; Asıl Tekniğin Güncel Bir Yorumu

B Özbulut*, BD Demirel*, S Hancıoğlu*, T Pamuk*, Ü Bıçakcı**, E Arıtürk*, F Bernay*, B Yağız**
*Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
**Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Cerrahisi AD ve Çocuk Ürolojisi BD

Açık üreteral reimplantasyon, vezikoüreteral reflünün (VUR) altın standart tedavisidir ve Cohen en popüler tekniktir. Politano-Leadbetter (PL) tekniği anatomik bir teknik olsada, Cohen kadar popüler değildir. Biz çalışmamızda, anatomik bir onarım olarak PL tekniği ile üreterovezikal patolojilerin minimal invaziv düzeltilmesi konusundaki deneyimlerimizi bildirmek istedik.

Aralık 2107 ile Aralık 2019 arasında pnömovezikoskopik üreteral reimplantasyon yapılan 25 hasta arasından, açığa dönülmeden bitirilen 21 hasta retrospektif olarak incelendi. İşleme mesane duvarının ve çalışma portlarının (5 mm ve iki 3 mm port) sabitlenmesi için sistoskopi ile başlandı. Sistoskopi sonrası üreter intravezikal olarak mobilize edildi, daha kraniyalden neo-hiatus oluşturuldu ve üteter neo-hiatustan mesane içine çekildi. Eski hiatus onarıldıktan ve neo-hiatus daraltıldıktan sonra, submukozal tünel oluşturuldu ve üreter PL prensibine göre yeniden implante edildi. Anastomozu korumak için JJ stent yerleştirildi. Üreteral stent, en az 3 hafta sonra çıkarıldı.

Ameliyat endikasyonları VUR (n=16), megaüreter (n=2) ve VUR ile birlikte veya izole paraüreteral divertikül (n=3) idi. Dört hastada, hava kaçağı (n=1), üreter yaralanması (n=1), epigastrik arter yaralanması (n=1) ve fibrotik mesane (n=1) sebebi ile açık cerrahiye dönülmesi gerekti. Dördünde intraoperatif komplikasyon görüldü ve sadece bir tanesinde açığa dönülmesi gerekirken, 3 hastada (%14) ameliyat sonrası komplikasyon görüldü. Başarı oranları %97 (34/35 üreter), %95 (18/19 hasta) ve %93 (kontrol sistogram ile teyid edilen, 13/14) idi.

PL prensibine göre pnömovezoskopik üreteral reimplantasyon, açık cerrahi ile benzer başarı oranlarına sahip anatomik ve tekrarlanabilir bir tekniktir. Artan deneyim ile, uzun cerrahi süresi ve görece yüksek komplikasyon oranlarının azalacağını düşünmekteyiz. Prosedürün uzun dönem sonuçlarını belirlemek için daha uzun takipli, daha büyük vaka serileri gereklidir.

Close