PEDURO 2022 11. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 5

Unusual management of emphysematous pyelonephritis case

G Ekberli*, S Taner**, NC Şener***
*ADANA STATE EDUCATİON AND RESEARCH HOSPITAL, PEDIATRIC UROLOGY
**Adana State Education and Research Hospital, Pediatric Nephrology
***Adana State Education and Research Hospital, Urology Department

Introduction: Emphysematous pyelonephritis (EPN) is characterized by gas formation within renal parenchyma, collecting system or perirenal tissue. Because of the devastating consequences of the pathology aggressive treatment can prevent permanent renal damage.

Case presentation: Fifteen-year-old-girl patient without medical follow-up applied to emergency room with fever and vomiting. Laboratory analyses was as follows: WBC: 30.6x103/mm3, HGB:7 g/dl, PLT: 4696x103/mm3, BUN:59 mg/dL, creatinine: 2.17 mg/dL, Na-122 mmol/L, K-4,36 mmol/L, CRP-367 mg/L. Antibiotics and intravenous fluid resuscitation for electrolyte imbalance started and Foley catheter inserted and purulent drainage of urine observed.

Computed Tomography (CT) revealed EPN.

After diagnostic procedure bilateral double J catheter insertion for upper urinary tract drainage was planned. Severe trabeculation of mucosa, fibrotic appearance of bladder that compromised ureteral orifices to be detected, procedure failed. Drainage with nephrostomy tube was impossible because of the postural disorder. While taking into account family’s treatment and medical follow-up compliance, also severe dilatation in both ureters made bilateral ureterocutaneostomy (UC) to be considered as a feasible option. After discussion with the family operation was completed. On post-operative fifth day, clear urine drainage obtained from UC and blood analyses was completely normal. She was discharged from the hospital on postoperative first week. The option of bladder augmentation will be offered to family after full recovery.

Considering kidney’s irreplaceable role in growth and development of the pediatric population, UC creation can be thought as a safe and effective alternative surgical procedure. Pediatric neurogenic bladder (NB) population incompatible to treatment and follow-up are candidates for EPN development. We also believe that UC can be beneficial in terms of acute and long-term management of EPN in NB patients who the clinician thinks will not be compatible with complex surgical intervention, follow-up and treatment.

Amfizematöz piyelonefrit olgusunun sıradışı yönetimi

G Ekberli*, S Taner**, NC Şener***
*Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Ürolojisi
**Adana Şehir Eğitim ve Araşatırma Hastanesi, Çocuk Nefrolojisi
***Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği

Giriş: Amfizematöz piyelonefrit (AP), böbrek parankiminde, toplayıcı sistemde veya perirenal dokuda gaz oluşumu ile karakterizedir. Patolojinin yıkıcı sonuçları nedeniyle agresif tedavi kalıcı böbrek hasarını önleyebilir.

Olgu: On beş yaşında takipsiz kız hasta acil servise ateş ve kusma şikayeti ile başvurdu. Laboratuvar analizleri şu şekildeydi: WBC: 30.6x103/mm3 HGB:7 g/dl, PLT: 4696x103/mm3 BUN:59 mg/dL, kreatinin: 2,17 mg/dL, Na-122 mmol/L, K-4 ,36 mmol/L, CRP-367 mg/L. Elektrolit dengesizliği için antibiyotik ve intravenöz sıvı resüsitasyonu başladı ve Foley kateter yerleştirildi ve pürülan idrar drenajı gözlendi.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) AP olarak rapor edildi.

Tanısal görüntüleme işlemleri sonrasında üst üriner sistem drenajı için bilateral JJ kateter yerleştirilmesi planlandı. Mukozanın şiddetli trabekülasyonu, üreter orifislerini bozan mesanenin fibrotik görünümü nedeniyle işlem başarısız oldu. Hastanın postür bozukluğu nedeniyle nefrostomi tüpü ile drenaj yapılamadı. Ailenin tedavisi ve tıbbi takibe uyumu dikkate alınarak, her iki üreterde ciddi dilatasyon olması da bilateral üreterokütanostominin (ÜK) uygun bir seçenek olarak düşünülmesine neden oldu. Aile ile yapılan görüşmenin ardından operasyon tamamlandı. Ameliyat sonrası beşinci günde UK'den elde edilen berrak idrar drenajı ve kan analizleri tamamen normaldi. Ameliyat sonrası birinci hafta hastaneden taburcu edildi. Tam iyileşme sonrası aileye mesane büyütme seçeneği sunulacaktır.

Sonuç: Pediatrik popülasyonun büyüme ve gelişmesinde renal sağlığın rolü göz önüne alındığında, ÜK oluşturulması güvenli ve etkili bir alternatif cerrahi prosedür olarak düşünülebilir. Tedavi ve takiple uyumsuz pediatrik nörojenik mesane popülasyonu, AP gelişimi için adaydır. Klinisyenin karmaşık cerrahi müdahale, takip ve tedavi ile uyumlu olmayacağını düşündüğü nörojen mesane hastalarında ÜK'nin AP'in akut ve uzun süreli yönetimi açısından da faydalı olabileceğine inanıyoruz.

Close