Oral Presentation - 22
Protective Effect Of Ibuprofen On Experimental Ovarian Torsion
A Akbulut*, E Avcı**, N Çil***, Ö Herek****
*Bursa Uludag University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology
**Pamukkale University Faculty of Medicine, Department of Biochemistry
***Pamukkale University School of Medicine, Department of Histology and Embryology,
**** Pamukkale University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery, Denizli
Introduction: In this study, we aimed to investigate protective effect of ibuprofen on experimental ovarian torsion.
Material and methods: Thirty female, Wistar-Albino rats were used for the study. The animals were divided into two main groups as early (n =15) and late ischemia reperfusion groups (n = 15). Group 1 Early Sham ES (n=5), Group 2 Early ischemia reperfusion EIR (n=5) and Group 3 Early ischemia reperfusion ibuprofen EIRİ (n=5). Group 4 late sham GS (n=5), Group 5 Late ischemia reperfusion injury GIR (n=5), Group 6 Late ischemia reperfusion injury ibuprofen (40mg/kg) GIRİ (n=5). All blood samples taken from early and late groups were evaluated for serum Superoxide Dismutase (SOD), Xanthine Oxidase (XO), Glutathione (GSH) and Malondialdehyde (MDA) levels. Also tissue samples were histopathologically evaluated.
Results: Serum SOD level was found to be lower in Group 2 (0,48 ± 0,02), higher in Group 3 (0,52 ± 0,0). Statistically significant difference was detected (p<0,05). Median serum XO levels were found higher in Group 2 (1,49 ± 0,19) and lower in Group 1 (1,15 ± 0,27). Statistically significant difference was detected (p<0,05). Median serum MDA levels were found higher in Group 5 (0,13±0,05), and lower in Group 6 (0,040±0,03). Statistically significant difference was detected (p<0,05).
Histopathological evaluation by edema, follicular cell damage, vascular congestion, hemorrhage, neutrophil infiltration and cohesion loss. While these parameters were found to be higher in I/R groups when compared to controls ibuprofen treated groups showed significant decrease in edema and vascular congestion and follicular cell damage (p<0,05). Hemorrhage and loss of cohesion and neutrophil infiltration were seen in all groups except Sham groups. Significant decrease in total cell damage was found in the groups treated with ibuprofen (p<0,05).
Conclusion: According to biochemical findings and histopathologic evaluation ibuprofen treatment is effective in preventing lipit peroxidation by reducing MDA level in early stage and increasing antioxidant enzyme SOD level in late stage ischemia / reperfusion injury. Ibuprofen may has a protective effect on ischemia reperfusion injury.
Deneysel Over Torsiyonunda İbuprofen’in Koruyucu Etkisi
A Akbulut*, E Avcı**, N Çil***, Ö Herek****
*Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
**Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya AD
***Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji AD
****Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD, Denizli
Giriş: Bu çalışmamızda deneysel over torsiyonunda ibuprofenin koruyucu etkisinin araştırılması amaçlandı.
Materyal ve Metod: Çalışmada 30 adet Wistar-Albino cinsi dişi sıçan kullanıldı. Gruplar erken (n=15) ve geç (n=15) iskemi reperfüzyon grupları olarak iki ana gruba ayrıldı. Erken iskemi reperfüzyon hasarı grupları, Grup 1 Erken Sham ES(n=5), Grup 2 Erken iskemi reperfüzyon EIR (n=5), ve Grup 3 Erken iskemi reperfüzyon ibuprofen(40 mg/kg) EIRİ (n=5) olarak dizayn edildi. Geç iskemi reperfüzyon hasarı grupları ise, Grup 4 Geç Sham GS (n=5), Grup 5 Geç iskemi reperfüzyon GIR (n=5), Grup 6 Geç iskemi reperfüzyon ibuprofen (40mg/kg) GIRİ (n=5) olarak belirlendi.
Tüm erken ve geç iskemi gruplarının serumunda Malondialdehit (MDA), superoksit dismutaz (SOD), Ksantin oksidaz (KO) ve glutatyon (GSH) çalışıldı. Çıkarılan sol over dokuları da histopatolojik olarak incelendi.
Bulgular: Grupların serum örneklerinden çalışılan SOD sonuçları ikili olarak incelendiğinde erken iskemi reperfüzyon grubu olan Grup 2 de düşük olan değerin (0,48 ± 0,02), tedavi grubu olan Grup 3 de belirgin yükseldiği görüldü (0,52 ± 0,01). Farklılık istatiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05).
Ksantin oksidaz (ng/ml) değerleri incelendiğinde erken iskemi reperfüzyon gruplarında Grup 1 (1,15 ± 0,27) ile karşılaştırıldığında Grup 2 (1,49 ± 0,19) de belirgin yükselme görüldü. Farklılık istatiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05).
MDA düzeyinin geç iskemi reperfüzyon grubu olan Grup 5 de yüksek iken (0,13±0,05), tedavi grubu olan Grup 6 da belirgin düştüğü gözlemlendi (0,040±0,03). Farklılık istatiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05).
Histopatolojik olarak dokular ödem, folikül hücre hasarı, vasküler konjesyon, hemoraji, nötrofil infiltrasyonu, kohezyon kaybı açısından incelendi. İbuprofen tedavisi alan gruplarda ödem, vasküler konjesyon, folikül hücre hasarı açısından belirgin iyileşme ve hücre hasarında gerileme görüldü (p <0,05). Nötrofil infiltrasyonu, hemoraji ve kohezyon kaybı sham grubu dışında tüm gruplarda gözlemlendi. İbuprofenle tedavi edilen grupların hepsinde ibuprofenin total doku hasarını azalttığı görüldü (p<0,05).
Tartışma: Sonuç olarak histopatolojik ve biyokimyasal bulgulara göre ibuprofen kullanımı iskemi/reperfüzyonun neden olduğu ovaryan hasarı azaltmada, geç dönemde MDA düzeyini düşürerek, lipid peroksidasyonunu engelleyerek ve erken dönemde SOD düzeyini yükselterek, hücre içi antioksidan enzim artışı yoluyla etkilidir. Bu veriler ışığında ibuprofenin over torsiyonunda koruyucu olarak kullanılabileceği düşünülmüştür.