Oral Presentation - 2
Comparison of FGF -8, FGF -10, FGF- receptor 2, androgen receptor, estrogen receptor α and ß in healthy and hypospadiac children
N Emaratpardaz*, G Arkan**, C Kaya**, S Eryılmaz**, A Kapısız**, Z Türkyılmaz**
*Ankara Guven Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Gazi University Faculty of Medicine, Dept. of Pediatric Surgery, Ankara, Turkey
Hypospadias is the second most common anomaly in boys and its prevalence is increasing over the years. Many factors have been held responsible in the etiology of hypospadias and this issue should be supported in terms of treatment and prevention.
For this reason, it was aimed to compare the factors such as FGF-8, FGF-10, FGFR-2, ER-α, ER-ß and AR in the prepuce of hypospadias and normal children histologically and to investigate whether they show a significant difference with statistical analyzes. In this study, immunohistochemical examination of these markers was planned by taking samples from the prepuce of 20 children with hypospadias and 20 normal children between the ages of 14 months and 12 years.
As a result, it was shown that ER-α, ER-ß and AR receptors were more involved in the evaluation of IHC in the foreskin of children with hypospadias than in foreskin of normal children, and FGF-8, FGF-10 and FGFR-2 were lower (p<0.05). Immunohistochemical studies performed on the foreskin of children with hypospadias and normal children showed that ER and AR uptake were higher in hypospadias patients and lower in FGF-8, FGF-10 and FGFR-2 uptake compared to the control group, supporting the role of these factors in the development of hypospadias. The limited number of studies on this subject in the literature and the contradictory results of the findings indicate that more research should be done on this subject in the future.
SAĞLIKLI VE HİPOSPADİASLI ÇOCUKLARDA FGF-8, FGF-10, FGF RESEPTÖR 2, ANDROJEN RESEPTÖRÜ, ÖSTROJEN RESEPTÖRÜ ALFA VE BETA KARŞILAŞTIRILMASI
N Emaratpardaz*, G Arkan**, C Kaya**, S Eryılmaz**, A Kapısız**, Z Türkyılmaz**
*Özel Ankara Güven Hastanesi, Çocuk Cerrahisi
**Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi A.D., Ankara
Hipospadias, erkek çocuklarda ikinci en sık görülen anomali olup prevalansı yıllara göre artış göstermektedir. Hipospadias etyolojisinde çok faktör sorumlu tutulmuş olup bu konunun tedavi ve önleme açısından desteklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle FGF-8, FGF-10, FGFR-2, ER-α, ER-ß ve AR gibi faktörlerin hipospadiaslı ve normal çocukların prepisyumlarında histolojik olarak karşılaştırılıp istatistiksel analizlerle anlamlı fark gösterip göstermediği araştırılmak amaçlandı. Bu kapsamda 14 ay-12 yaş aralığında 20 hipospadiaslı, 20 normal çocuğun prepisyumlarından örnekler alınarak bu belirteçlerin immunohistokimyasal incelemesi planlandı. Sonuç olarak ER-α, ER-ß ve AR reseptörlerinin hipospadiaslı çocukları sünnet derilerinde normal derilere göre İHC değerlendirilmesinde daha fazla tutulum olduğu, FGF-8, FGF-10 ve FGFR-2’ nin ise düşük olduğu gösterildi(p<0.05). Hipospadiaslı ve normal çocukların sünnet derilerinde yapılan immunohistokimyasal çalışmalar ile kontrol grubuna göre ER ve AR tutulumlarının hipospadiaslı olgularda yüksek olduğu ve FGF-8, FGF-10 ve FGFR-2 tutulumlarının ise düşük olduğu gösterilerek bu faktörlerin hipospadias gelişiminde rollerinin olduğu desteklenmiştir. Literatürde bu konu ile ilgili kısıtlı sayıda çalışma olması ve bulguların birbiriyle çelişkili sonuçlar vermesi bu konu hakkında ileride daha çok araştırma yapılması gerektiğini göstermektedir.