Oral Presentation - 43
PEDIATRIC PATIENT WITH APPENDICEAL INTERPOSITION AFTER URETERAL STRICTURE
M Cevhertaş*, ÖB Yücel**, S Sözduyar**, S Tiryaki**, A Tekin**, İ Ulman**
*Ege University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, İzmir
**Ege University, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology
PURPOSE
The use of the vermiform appendix as a replacement for ureteral segments has been rarely reported, especially in children and on the left side. This study presents a case where the appendix was successfully used to bridge a ureteral stricture in a child.
MATERIAL AND METHODS
A 6-year-old male presented with hematuria and a stone at six months of age. After laser lithotripsy via ureterorenoscopy, hydronephrosis was observed two months later. Despite prophylactic antibiotics, the patient had recurrent urinary tract infections. Retrograde pyelogram revealed a 4 cm stenosis in the left midureter above the iliac cross. The mesoappendix allowed the appendix to be used for interposition on the left ureter.
RESULTS
The patient was followed with a JJ stent for two months. Ureterorenoscopy during JJ removal showed no stricture.Three years after the surgery, imaging showed improved hydronephrosis, stable function, and no obstructive findings on the MAG3 scan.
CONCLUSIONS
Children undergoing stone surgery should be monitored for potential complications, including strictures. Appendiceal interposition should be considered as a viable treatment option for ureteric injuries, even for the left ureter.
Üreter Darlığı Sonrası Apendiks İnterpozisyonu Uygulanan Pediatrik Hasta
M Cevhertaş*, ÖB Yücel**, S Sözduyar**, S Tiryaki**, A Tekin**, İ Ulman**
*Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
AMAÇ
Literatürde vermiform apendiksin üreteral segmentlerin yerine kullanılması, özellikle çocuklarda ve sol tarafta nadiren rapor edilmiştir. Bu bildiri ile bir çocukta üreteral darlık tedavisinde apendiksin kullanıldığı vakamızı sunmayı amaçladık.
ARAÇ VE YÖNTEMLER
Tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonları ile başvuran, 6 yaşındaki erkek hastanın anamnezinde, üreter taşı nedeniyle 6 aylıkken üreterorenoskopi (URS) ile lazer litotripsi uygulandığı ve operasyondan 2 ay sonra sol hidroüreteronefroz geliştiği, sonrasında başlayan idrar yolu enfeksiyonlarının profilaktik antibiyotiğe rağmen sık olarak tekrarladığı öğrenildi. Profilaktik antibiyotiğe rağmen enfeksiyonları kontrol altına alınamayan ve hidroüreteronefrozu gerilemeyen hastanın, retrograd pyelografisinde(RGP), sol orta üreterde iliak çaprazın üzerinde 4 cm'lik bir darlık olduğu görüldü. Yapılan eksplorasyonda mezoapendiksin, yeterli uzunlukta olduğu düşünülerek, apendiksin üreter interpozisyonu için kullanılmasına karar verildi.
BULGULAR
Operasyon sonrası iki ay Double J (DJ) stent ile takip edilen hastanın, hidroüreteronefrozunda gerileme olduğu görüldü. DJ stent çıkarılması sırasında yapılan URS ve RGP de darlık saptanmadığı ve anastomoz hattının uygun şekilde iyileştiği görüldü. Postoperatif 3. yıl kontrol görüntüleme ve tetkiklerinde hidronefrozun tama yakın gerilediği, fonksiyonun stabil olduğu ve obstrüksiyona yönelik bir bulgunun olmadığı görüldü.
SONUÇLAR
Üriner taş ameliyatı geçiren çocuklar, darlıklar dahil potansiyel komplikasyonlar açısından yakın izlenmelidir. Apendiks interpozisyonu üreter yaralanmalarında, sol üreterde dahi uygulanabilir bir tedavi seçeneği olarak düşünülmelidir.