PEDURO 2023 13. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 39

BEING BORN SMALL FOR GESTATIONAL AGE (SGA) IS AN INDEPENDENT RISK FACTOR OF FAILURE FOR ENDOSCOPIC TREATMENT OF VUR

ÖB Yücel, S Sözduyar, YA Baltrak, S Tiryaki, A Tekin, İ Ulman
Ege University, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology

PURPOSE: Endoscopic treatment(ET) for VUR is a widely accepted procedure with a success rate between 70% to 90%.Despite various studies, a reliable predictive model for ET outcomes is still lacking.SGA, defined as a birth weight falling below the 10th percentile, has been linked to congenital urological disorders and potential developmental disparities. We noticed that a significant portion of the failed cases consisted of patients who born SGA. Based on this observation, we sought to evaluate correlation between SGA and ET failure.

PATIENTS AND METHODS: Clinical data from children who underwent ET for VUR between 2013 and 2023 were analyzed. Factors considered included gestational age(GA), birth weight, associated anomalies, VUR grades, renal function, scarring, operative variables, post-treatment VCUG’s. Secondary and complex VUR cases were excluded. Children were categorized into SGA and non-SGA groups for comparative analysis. RESULTS 65 children(40 girls,25 boys) representing 104 renal units were included. The average age at ET was 4.2years. No significant differences were found between the SGA(n=10) and non-SGA(n=55) groups in terms of GA, VUR grade, renal scarring, and age. However, the SGA group had a significantly lower success rate in VUR resolution compared to the non-SGA group (20%and 82%,respectively p<0.001). Multivariate logistic regression indicated SGA as an independent risk factor for ET failure with an odds ratio of 13.3.

CONCLUSION:This study is pioneering in examining the relationship between SGA and ET failure. The results suggest that SGA is a significant independent risk factor and have the potential to lead to changes in surgical strategies and patient counseling after further validation studies.

GEBELİK YAŞINA GÖRE KÜÇÜK DOĞMAK (SGA) , VUR'UN ENDOSKOPİK TEDAVİSİNDE BAŞARISIZLIK İÇİN BAĞIMSIZ BİR RİSK FAKTÖRÜDÜR

ÖB Yücel, S Sözduyar, YA Baltrak, S Tiryaki, A Tekin, İ Ulman
Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı

AMAÇ: VUR için endoskopik tedavi(ET), %70 ila %90 arasında başarı oranıyla yaygın olarak kabul edilen bir prosedürdür. Literatürde ET sonuçları ve etkileyen faktörlerle ilgili çeşitli çalışmalar mevcuttur ancak henüz yaygın olarak kabul edilen bir algoritma oluşturulamamıştır. Doğum ağırlığının 10. persentil altında olması SGA olarak tanımlanır; çeşitli ürolojik anomaliler ve gelişim geriliği ile bağlantılıdır. Kliniğimizde başarısız olan vakaların önemli bir kısmının SGA doğan hastalardan oluştuğunu fark ettik. Bu gözleme dayanarak SGA ile ET başarısızlığı arasındaki korelasyonu değerlendirmeyi amaçladık.

HASTALAR VE YÖNTEM: 2013 ile 2023 yılları arasında VUR nedeniyle ET uygulanan çocukların klinik verileri analiz edildi. Gebelik yaşı (GA), doğum ağırlığı, ek anomaliler, VUR dereceleri, böbrek fonksiyonu, skar, ameliyat detayları, tedavi sonrası MSUG bulguları kaydedildi. Sekonder ve komplike VUR vakaları çalışma dışı bırakıldı. Hastalar SGA ve SGA olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı.

BULGULAR: Çalışmaya 65 çocuk (40 kız, 25 erkek); 104 renal ünite dahil edildi. ET zamanı ortalama yaş 4,2 idi. SGA(n=10) ve SGA olmayan(n=55) gruplar arasında GA, VUR derecesi, renal skar ve yaş açısından anlamlı fark bulunmadı. Ancak SGA grubunda tedavi başarısı SGA olmayan gruba göre anlamlı derecede daha düşüktü(sırasıyla %20 ve %82, p<0,001). Multivaryant lojistik regresyon analizinde SGA, ET başarısızlığı için bağımsız bir risk faktörü olarak bulundu(OR:13,3).

SONUÇ: Bu çalışma, SGA ile ET başarısızlığı arasındaki ilişkinin incelendiği ilk çalışmadır. Sonuçlar SGA'nın önemli bir bağımsız risk faktörü olduğunu; cerrahi stratejilerde ve hasta danışmanlığında değişikliklere yol açma potansiyeline sahip bir değişken olabileceğini göstermektedir.

Close