PEDURO 2024 14. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 13

DO INFLAMATUAR BIOMARKERS HAVE AN EFFECT IN PREDICTING POSTOPERATIVE COMPLICATIONS OF DISTAL HYPOSPADIAS SURGERY?

MU Yılmaz*, E Önen**
*BURSA CITY HOSPITAL, PEDİATRIC UROLOGY CLINIC
**BURSA CITY HOSPITAL, UROLOGY CLINIC

Urethrocutaneous fistula and Glans dehiscence are the main complications seen after hypospadias surgeries and need to be corrected surgically.

In this study we investigated whether the inflammatory markers Neutrophil-Lymphocyte Ratio(NLR), Platelet-Lymphocyte Ratio(PLR) and Systemic Immune Inflammatory Index(SII) are effective in predicting these complications.

Between October 2022 and February 2024, a total of 140 patients with distal hypospadias, aged between 6 months and 14 years, were included in this study. Hypospadias repair was performed on all patients by a single surgeon using the TIPU(Tubularized Incised Plate Urethroplasty) technique. Patients with postoperative fever were excluded from the study. Routine CBC(Complete blood count) was performed on the patients during preoperative anesthesia preparation 1 week before surgery, and neutrophil, lymphocyte and platelet values were obtained. Patients were followed for six months postoperatively.In the postoperative period, urethrocutaneous fistula was observed in 10 patients and glans dehiscence was observed in 14 patients. Those patients were grouped according to their inflammatory markers(NLR,PLR and SII) and their results were compared. When this markers were examined , NLR, PLR and SII values were found to be higher in patients with complications than in the group without complications, and there was no significant difference between the groups. In addition, although NLR, PLR and SII values were found to be higher in the fistula group than in the glans dehiscence group, no statistically significant difference was found between groups.

The effectiveness of NLR, PLR and SII biomarkers in predicting complications after hypospadias surgery is controversial. In our series, no significant relationship was found preoperative inflammatory markers and the possibility of postoperative complications. Multicenter studies with larger patient numbers are needed.

İNFLAMATUAR BELİRTEÇLERİN DİSTAL HİPOSPADİAS CERRAHİSİNİN POSTOPERATİF KOMPLİKASYONLARINI ÖNGÖRMEDE ETKİNLİĞİ VAR MI?

MU Yılmaz*, E Önen**
*BURSA ŞEHİR HASTANESİ, ÇOCUK ÜROLOJİ KLİNİĞİ
**BURSA ŞEHİR HASTANESİ, ÜROLOJİ KLİNİĞİ

Üretrokutanöz fistül ve glans açılması hipospadias ameliyatları sonrası görülen ve cerrahi olarak düzeltilmesi gereken ana komplikasyonlardandır.

Biz bu çalışmada inflamatuar belirteçlerden Nötrofil-Lenfosit oranı( NLO), Platelet-Lenfosit oranı(PLO) ve Sistemik İmmun İnflamatuar İndeks(Sİİ)’in bu komplikasyonları öngörmede etkinliklerinin olup olmadığını araştırdık.

Ekim 2022-Şubat 2024 arası 6 ay- 14 yaş arasında toplam 140 distal hipospadiası olan hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara TIPU(Tubularized Incised Plate Urethroplasty) tekniği ile tek cerrah tarafından hipospadias onarımı yapıldı. Postoperatif ateşi olan hastalar çalışmadan çıkarıldı. Hastalara ameliyattan 1 hafta önce anestezi hazırlığı esnasında rutin hemogram tetkiki yapılmış olup nötrofil, lenfosit ve platelet değerleri elde edildi. Hastalar Postoperatif 6 ay boyunca takip edildi. Postoperatif dönemde 10 hastada üretrokutanöz fistül ve 14 hastada glans açılması görüldü. Bu hastalar inflamatuar belirteçlerine göre (NLO, PLO ve Sİİ) gruplara ayrılarak incelendi. Bu belirteçlere bakıldığında komplikasyon olan hastalarda NLO,PLO ve Sİİ değerleri komplikasyonu olmayan gruba göre daha yüksek saptanmış olup gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Ayrıca NLO,PLO ve Sİİ değerlerinin fistül olan grupta , glans açılması olan gruba göre daha yüksek olduğu saptanmasına rağmen gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.

NLO, PLO ve Sİİ belirteçlerinin hipospadias cerrahisi sonrası komplikasyonlarını öngörmedeki etkinliği tartışmalıdır. Serimizde preoperatif inflamatuar belirteçler ile postoperatif komplikasyon oluşma ihtimali arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Daha yüksek hasta sayıları ile yapılacak çok merkezli çalışmalara gereksinim vardır.

Close