PEDURO 2024 14. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 4

Investigation of the Relationship Between Lower Urinary Tract Symptoms and Core Muscle Functions in Children

B Palaz*, D Korkmaz Dayıcan**, Ö Çeliker Tosun***, A Tekin****, S Tiryaki****, İ Ulman****, E Altun Tanıl****, N Elibol*****, ÖB Yücel****
*İzmir Bakırçay University Faculty of Health Sciences Department of Physiotherapy and Rehabilitation
**İzmir Tınaztepe University Faculty of Health Sciences Department of Physiotherapy and Rehabilitation
***Dokuz Eylül University Faculty of Physical Therapy and Rehabilitation
****Ege University, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology
*****Ege University Faculty of Health Sciences Department of Physiotherapy and Rehabilitation

Objective:Toinvestigatetherelationshipbetweenlowerurinarytractsymptomsandcoremusclefunctions in children.

Methods:Fifty-onechildrenaged 6-18 years (Mean±SD=8.7±2.5 years) withlowerurinarytractsymptomswereincluded in thestudy (F: 34, M: 17). The presence andseverity of lowerurinarytractsymptomswereassessedusingtheVoidingDysfunctionSymptomScore (VDSS), BladderandBowelDysfunctionScale (BBDS), andChildhoodBladderandBowelDysfunctionQuestionnaire (CBBDQ). Thefunctions (strength, endurance, relaxation) of thecoremuscles (pelvicfloormuscle, diaphragm, transversus abdominis, rectus abdominis, internalandexternalobliques, andmultifidus) wereevaluatedusingnon-invasivetransabdominalultrasonographyandsurfaceelectromyography.

Results:The total scores of VDSS, BBDS, and CBBDQ in ourstudywere 16.2±5.8, 18±5.7, and 24.4±7.7, respectively. Themostcommonlowerurinarytractsymptoms in childrenwereurinaryincontinence (96.0%), postponementmaneuvers (80.4%), andurgency (78.4%). An increase in CBBDQ total scorewasassociatedwithincreasedrestingactivity of thepelvicfloormuscles (p=0.04) andincreaseddiaphragmmuscleactivityduringpelvicfloormusclecontraction (p=0.04). As the total VDSS scoreincreased, a decrease in therestingactivity (p=0.005) andrestingthickness (p=0.04) of themultifidusmusclewasobserved. No statisticallysignificantrelationshipwasfoundbetweenthe total BBDS scoreandcoremusclefunctions (p>0.05).

Conclusion:Theresults of thisstudyindicatethat as theseverity of lowerurinarytractsymptomsincreases in children, somecoremusclefunctionsaremoreaffected. Therefore, appropriatetreatmentstrategies can be determinedbyconsideringthetypeandseverity of dysfunction in thesemuscles in childrenwithlowerurinarytractsymptoms. Futureresearchmaycontributeto a betterunderstanding of therelationshipbetweendifferentlowerurinarytractsymptomsandcoremusclefunctionsandthedevelopment of symptom-specificappropriatetreatmentstrategies.

Çocuklarda Alt Üriner Sistem Semptomları ile Kor Kas Fonksiyonları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

B Palaz*, D Korkmaz Dayıcan**, Ö Çeliker Tosun***, A Tekin****, S Tiryaki****, İ Ulman****, E Altun Tanıl****, N Elibol*****, ÖB Yücel****
*İzmir Bakırçay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
**İzmir Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
***Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi
****Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
*****Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

Amaç: Çocuklarda alt üriner sistem semptomları ile kor kas fonksiyonları arasındaki ilişkiyi incelemekti.

Yöntem: Çalışmaya alt üriner sistem semptomlarına sahip, 6-18 yaş arası (Ort±SS=8,7±2,5 yıl) 51 çocuk dahil edildi (K: 34, E: 17). Alt üriner sistem semptom varlığı ve şiddetini değerlendirmek için İşeme Bozuklukları Semptom Skorlaması (İBSS), Mesane ve Bağırsak Disfonksiyon Ölçeği (MBDÖ) ve Çocukluk Çağı Mesane ve Bağırsak Disfonksiyon Anketi (ÇMBDA) kullanıldı. Kor kaslarının (pelvik taban kası, diyafram, transversus abdominis, rektus abdominis, internal ve eksternal oblikler ve multifidus) fonksiyonları (kuvvet, endurans, gevşeme) noninvazif transabdominal ultrasonografi ve yüzeyel elektromiyografi ile değerlendirildi.

Bulgular: Çalışmamızdaki çocukların İBSS, MBDÖ ve ÇMBDA toplam skorları sırasıyla 16,2±5,8, 18±5,7 ve 24,4±7,7 olarak bulundu. Çocuklarda en sık görülen alt üriner sistem semptomları üriner inkontinans (%96,0), erteleme manevraları (%80,4) ve aciliyet hissi (%78,4) idi. ÇMBDA toplam skorundaki artış ile pelvik taban kaslarının istirahat aktivitesinde (p=0,04) ve pelvik taban kaslarının kontraksiyonu sırasındaki diyafram kas aktivitesinde (p=0,04) artış saptandı. İBSS toplam skoru arttıkça multifidus kasının istirahat aktivitesinin (p=0,005) ve istirahatteki kas kalınlığının azaldığı (p=0,04) belirlendi. MBDÖ toplam skoru ile kor kas fonksiyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0,05).

Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda, çocuklarda alt üriner sistem semptomlarının şiddeti arttıkça bazı kor kaslarının fonksiyonlarının daha fazla etkilendiği tespit edilmiştir. Dolayısıyla, alt üriner sistem semptomu olan çocuklarda bu kaslardaki disfonksiyon tipi ve şiddeti dikkate alınarak uygun tedavi stratejileri belirlenebilir. Gelecekte yapılacak araştırmalar, farklı alt üriner sistem semptomları ile kor kas fonksiyonları arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasına ve semptoma özgü uygun tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.

Close